Hitta din perfekta träningspartner

improveme.se

Att träna med sällskap har flera fördelar. Du får bra stöd, blir mer motiverad och ser fram mot att gå och träna. Men det finns en typ som du bör undvika…

När du väljer din träningspartner är det bra att ha någon som är intresserad av träning och resultat. Det du dock inte ska söka efter är någon som uppmuntrar dig eftersom det kan ge motsatt effekt, enligt en ny studie publicerad i Journal of Medical Internet Research.

Människor som tränade med en partner lyckades utföra plankan nästan 79 sekunder längre än de som tränade utan någon. Men när de gjorde övningen tillsammans med en partner som peppade så höll de drygt 30 sekunder kortare.

-När det kommer till verbal uppmuntran är du mer benägen att tolka ropen som nedlåtande eller distraherande istället för inspirerande. Speciellt inte om din kompis är mer vältränad än vad du är, säger studieförfattare Brandon Irwin som även är forskare på Kansas State University.

Däremot ska din träningskompis inte vara knäpptyst och omotiverad.

-Din ideala träningskompis är någon som är väldigt lik dig på alla sätt, fast lite starkare eller mer kvalificerad, säger Irwin.

För att undvika att motivationen försvinner bör man låta sig inspireras av varandra. 

-Man blir mer motiverad av någon som leder en igenom övningarna och visar nya sätt att träna. Inte av ”ge mig fem till” eller ”snabbare nu, det kan du!”.

Bildspel: Hitta din perfekta träningspartner

Bildspel: Hitta din perfekta träningspartner

hannes.sundell@improveme.se

2013-05-17 14:23:00


Text:
Publicerad: 17 maj, 2013