5 okända kostmisstag

improveme.se

Visst kan det kännas skönt att ha klarat av ett träningspass, men det är mycket man bör ha i åtanke. Tänk på detta så får du ut mer av din träning.

1. Du äter för lite fett
Många tror att fettrika produkter, exempelvis avokado och nötter, lägger sig direkt på låren. Även om det innehåller mycket fett så är det bra fett. Det är också ett smart val att inkludera det i kosten för flera anledningar.

Saktar ner magtömningen
Ökad mättnadskänslan
Förbättrar upptaget av antioxidanter
Ökar fettförbränningen

Fett är faktiskt ett av de viktigaste näringsämnena i dieten: utan tillräckligt mycket av det så kan inte kroppen läka celler eller skapa nya tillräckligt effektivt. Detta kan i sin tur leda till trötthet, kroniskt hunger, irritation och depression, för att inte nämna svagare immunförsvar.

2. Du dricker sportdryck vid fel tillfälle
Bara när du anstränger dig i mer än 90 minuter bör du korka upp sportdrycken. Det återställer förlorade elektrolyter och energin hög, men att dricka det efter pass under en och en halv timme tillför bara onödigt socker till kroppen, eftersom musklerna inte ansträngt sig tillräckligt mycket. Vatten fungerar bra istället.

3. Du skippar maten efter träning

Det är i viss mån sant att man kan äta för mycket efter konditionsträningen, men om du undviker maten för att inte ”äta tillbaka” det du har förbränt så tänker du fel. Att träna tär på kroppen, så det gäller att hitta rätt balans för att reparera den på rätt sätt och se resultat.

Att trycka i sig en skål med pasta ger inte rätt effekt, men att blanda protein, kolhydrater och fett hjälper kroppen återhämta sig effektivt och ökar i längden förbränningen.

4. Du äter bara protein efter träning
Precis som det är fel att trycka i sig en skål pasta så gäller samma sak för några burkar tonfisk. Även om protein är en nyckeldel för återhämtning så bör du inkludera en nyttig fettkälla (exempelvis avokado) som hjälper musklerna att läka och främjar cirkulation samt en mindre portion fullkorn, typ quinoa eller fullkornsris. Glöm heller inte att dricka mycket vatten.

5. Du äter dubbla måltider
Oftast är det bra att äta något direkt efter avklarat träningspass, men i vissa fall kan det arbeta mot dig. Äter du exempelvis en snackbar med 30 gram kolhydrater, 5 gram fett och 10 gram protein så motsvarar det ungefär en kalkonmacka med majonnäs. Skulle du sedan äta middag runt en timme efter intag av denna bar, så får kroppen mer återhämning än den behöver vilket försvårar minskningen av fettcellerna. Ät en närings- protein- och fettrik näve nötter efter träningen istället.

Bildspel: 5 okända kostmisstag

Bildspel: 5 okända kostmisstag

kevin.krooks@improveme.se

2013-05-27 12:14:00


Text:
Publicerad: 27 maj, 2013