Intervju Biggest Loser-Simon

improveme.se

Han gick från 177 till 84 kilo på bara några månader. Mannen heter Simon Kachoa och är årets vinnare i Biggest Loser. Här berättar han om sin tuffa viktkamp både före och under tiden i programmet.

Berätta lite om din viktresa under deltagandet.
– När jag gick in så vägde jag nästan 180 pannor. Känslan var att jag inte tyckte om mig själv, hade inget självförtroende och inte vågade ta för mig. Min plan var att klarar mig åtminstone några veckor så kan jag fortsätta resan hemma. Sen gick jag ner ungefär tio kilo första veckan, och då märkte jag ju att det gav resultat och ville inte åka hem alls. Eftersom jag har gett upp så många gånger förut så tänkte jag att 'ger jag upp nu så kommer jag inte överleva'.

Varför tror du att du ökade i vikt tidigare?
– Anledningen var att jag hade noll kunskap om kost och träning, hade ingen aning om vad kalorier var och jag rörde ingenting på mig. Jag gav mig själv massor av ursäkter till att äta och gömde mig helt enkelt bakom maten. Då kunde jag ha ett stort leende utåt men egentligen mådde jag skit.

När insåg du att du var tvungen att göra något åt din vikt?

– Jag ryser i hela kroppen bara jag tänker på det. Någon månad innan Biggest så frågade folk vad jag vägde, och eftersom jag inte hade vägt mig på ett halvår svarade jag '150'. När jag väl vägde mig visade siffran 170 pannor och jag fattade knappt vad som hade hänt. Då krävdes det till och med en specialvåg som kunde hantera min tyngd.

Varför valde du att delta i Biggest Loser?

-Rädslan av att inte veta om jag skulle leva om tio eller femton år. Jag var trött på att ligga i soffan och sakta äta mig till en tidig död. Jag är bara 23 år och saknade liv och hopp, Biggest Loser var min sista utväg. Sätt dig själv i min situation. Hur ska du få bort alla de där kilona? Det finns inte ens på världskartan, det skulle ta flera år och vi alla ville ha snabba resultat.

Var det ett svårt beslut att skicka in ansökan?

– Jag hade sidan uppe i tre dagar, och när jag väl bestämde mig så skulle jag svara på ett par frågor. Alla 56 stycken tog mig fyra och en halv timme. Jag var tvungen att lämna ut allt, vilket var svårt då jag alltid har ljugit för mig själv. Helt ärligt så grät jag efter att jag hade skickat in den, ’jag måste komma med’ tänkte jag.

Vad är de största förändringarna efter din medverkan?
– Den mentala biten. Jag har idag ett helt annat tänk gällande mig själv och en mycket bättre självkänsla. Förstår också på ett bättre sätt hur jag ska värdera mig själv, jag älskar mitt nya liv.

Vad har du fått ut av att vara med i programmet?
– Kunskap för resten av mitt liv och lärt mig att viljan slår allt. Jag har till och med tatuerat in ”if there is a will, there is a way” då detta har betytt allt för mig. Idag vet jag vad jag kan åstadkomma när jag själv vill.

Hur ofta tränar du idag?
– Fyra timmar om dagen, varje dag. Efter sommaren ska jag sikta på två timmar sju dagar i veckan, men mindre än så klarar jag inte. Jag har blivit en träningsnarkoman, helt enkelt.

Hur ser framtiden ut?

– Otroligt ljus, jag vill inget annat än att jobba med hälsa för att kunna hjälpa andra mot en bättre hälsa och ett bättre liv.

Ge oss dina bästa tips.
– Förbered dig alltid, framför allt mentalt. Det är det viktiga. Ge heller aldrig upp och sätt nåbara mål som är realistiska, då kommer du att lyckas.

Vad har din coach och mentor Mårten Nylén betytt för dig?

-Allt. Redan innan jag gick in i Biggest Loser visste jag att det skulle vara han som skulle bli min nyckel till framgång, till mitt nya liv, och det tackar jag honom för. Han har alltid sagt att viljan slår allt och idag står det tatuerat på mitt bröst.

Beskriv dig själv med tre ord då och idag.
– Då: lat, olycklig, leende. Idag: glad, lycklig, stolt.

Simon Kachoa

Ålder: 23 år
Bor: Västerås
Startvikt: 176,9 kg
Slutvikt: 93,2 kg

Totalt sett hade Simon 47,3 i procentuell viktnedgång med sina 83,7 kilo han gick ner.

Bildspel: Intervju Biggest Loser-Simon

Bildspel: Intervju Biggest Loser-Simon

[email protected]

2013-06-12 08:34:00

Publicerad: 12 juni 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp