Därför kan du skippa proteinpulvret

improveme.se

Lite extra proteiner om dagen kan väl inte skada. Eller? Nu menar forskarna att proteiner i form av pulver och shakes kan vara helt onödigt.

När aminosyrenivårerna i kroppen är låga, främst på morgonen och efter träningen, kan det vara en bra idé att tillföra extra protein till kroppen. I och med att fokuset på träning har blivit större har även försäljningen av proteiner i form av pulver och shakes ökat kraftigt på marknaden.

Men faktum är att intaget av produkterna kan vara helt onödigt, skriver Metro. Du kan nämligen inte bygga mer muskler bara för att du äter mer protein. Människan kan bara tillgodose sig en viss mängd per dygn, och det du behöver får du vanligtvis i dig genom vanlig kost.

-Forskningen är solklar: protein vid träning ger positiv effekt. Problemet är bara att det packas om så att vi tror att vi behöver jättemycket proteiner för att täcka det dagliga behovet. Men det är fel. Att du behöver ta proteinpulver är ett stort missförstånd, säger Petra Lundström som är ansvarig för idrottsnutrition vid Riksförbundets elitavdelning och doktorand vid Karolinska institutet.

Ett för stort intag av proteiner kan till och med vara skadligt för kroppen. Petra Lundström förklarar att det kan försämra njurarnas funktioner om de redan är nedsatta och kan öka benskörhet hos en del.

Bloggaren och fusioterapeuten Jacob Guidol tror att det är träningsbloggarna som ligger bakom hetsen för proteinpulver.

-Det enda sättet att tjäna pengar som träningsbloggare, särskilt manliga, är att rekommendera kosttillskott. Man skriver ju om övningarna och så men det kan man inte sälja, förklarar han.

Bildspel: Därför kan du skippa proteinpulvret

Bildspel: Därför kan du skippa proteinpulvret

[email protected]

2014-10-03 10:45:00

Publicerad: 3 oktober 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp