Här är Sveriges första HBT-simhall

Ett tredje omklädningsrum för hen? Det är snart verklighet. Nu öppnar Sveriges första simhall för HBT-personer.

Många människor som varken definierar sig som man eller kvinna har länge bävat för att vistas i sammanhang där de tvingas välja könstillhörighet. Det har Sundbybergs stad tagit fasta på -och infört ett tredje omklädningsrum i samband med att den lokala simhallen byggdes om. Det har gjort anläggningen till den första i Sverige som HBT-certifierats, skriver metro.se.

För att slippa byta om och duscha inför människor de inte känner sig trygga med, kan HBT-personer istället nyttja det tredje omklädningsrummet i hallen.

– Ett tredje omklädningsrum är något som många transpersoner efterfrågar i simhallar och andra sportanläggningar, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund i ett uttalande och fortsätter:

– Tillgängligheten blir annars i praktiken väldigt begränsad om en person inte identifierar sig, eller uppfattas av andra, som man eller kvinna.

Turordningen till omklädningsrummet kommer att rankas genom ett kösystem, och både både män och kvinnor kommer att ha tillgång till det. Men även personer som av andra anledningar vill byta om ifred, exempelvis på grund av religiösa skäl, kommer att få nyttja rummet.

Den nyrenoverade simhallen öppnar den 31 januari.

Isabella Eklöf

isabella.eklof@improveme.se

2015-01-23 07:50:00

Isabella Eklöf
Publicerad: 23 januari 2015

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på