Så övervinner du gymrädslan

improveme.se

Oavsett om man just köpt ett gymkort för första gången eller om man är tillbaka efter en tids frånvaro, kan blotta tanken att kliva in i ett fullproppat gym vara skrämmande. Speglar vartän du vänder dig och överallt står tränade killar och tjejer som verkar ha full koll på vad de gör.

Vi präglas av utseendehets på gymmet och det är onekligen kroppen som är i fokus. Utöver det har vi kryddat nysatsningen med lite extra fräcka träningskläder. Men ändå är vi rädda för att sticka ut för mycket.

Visst finns det sådana där supertränade människor som verkligen har koll på allt på gymmet, men de allra flesta är trots allt helt vanliga män och kvinnor som tränar för att bli starkare, må bättre och känna sig snyggare. Några har de nyaste träningsplaggen och andra kör på i en t-shirt från folktandvården. Dock har de en sak gemensamt och det är att de alla varit nybörjare, nån gång.

Linda Löfroth är personlig tränare på tjejgymet Rosa Skrot i Stockholm och hon har själv varit livrädd för gymmet.
-Jag skakade som en kanin första gången jag skulle gå på en gruppträning. Jag smög mig in och ställde mig längst bak. Jag var skräckslagen och jag trodde inte att jag skulle orka. Och visst pausade jag en del, men jag orkade mer än jag trodde. Det gör de allra flesta.

Att känna sig dålig, uttittad och rädd för att göra fel är det nog ingen som tycker om. Lindas råd är att ta hjälp.
-Be någon på gymmet visa dig hur maskinerna fungerar, ingen kan allt från början. Det svåraste är ju faktiskt redan avklarat, nämligen det bokstavliga klivet in på gymmet, säger hon.

-Det brukar vara en anstormning till gymmen efter nyår och sedan tröttnar en del och andra kanske blir sjuka själva eller har sjuka barn under så kallade ”vabuari”. Då är det lätt att falla ur de goda vanorna man hunnit skaffa sig, men ingen träning är bortkastad och det är inte som att man börjar om från början. Se det mer som att du bara tar vid där du slutade. Var schysst mot dig själv, avslutar Linda.

Fria vikter på gymmet kan verka skrämmande för många.

Fria vikter på gymmet kan verka skrämmande för många.

Linda Löfroth var själv livrädd första gången hon satte sin fot på ett gym. Nu är hon själv personlig tränare.

Linda Löfroth var själv livrädd första gången hon satte sin fot på ett gym. Nu är hon själv personlig tränare.

louise.flinck@improveme.se

2015-03-05 09:00:00

Publicerad: 5 mars 2015

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på