Debatten om det omtalade proteinpulvret är för vissa fortfarande en olöst gåta. Hur nödvändigt är det egentligen i samband med träning? Ny forskning tar död på myterna och förvirringen kring kosttillskottet.
Många träningsdedikerade ser proteinpulvret som en kompletterande agent vid sidan av träningen. Andra använder det flitigt i hopp om att det ska vara ett utbyte mot vanlig proteinrik kost. Men hur fungerar det egentligen? Är du en av många som ännu inte riktigt förstått dig på proteinpulvrets funktioner och fördelar, eller är du redan initierad? Gym Grossistens träningsfysiolog, Per Frank, reder ut alla frågor som förknippas med kosttillskottet.
-Träning kräver disciplin. Proteinpulver är ett smidigt alternativ för de som har ett fullspäckat schema men fortfarande vill leva hälsosamt och kontrollera sin kost, säger Per.
Faktum är att kroppen behöver protein för att klara sig. Våra muskler består till stor del av protein och när man tränar aktivt vill man nyttja högvärdigt protein som innehåller en fulländad aminosyraprofil. Med andra ord, tillräckligt många av samtliga byggstenar som musklerna behöver.
Debatterna kring pulvret handlar ofta om produktens verkliga användningsområde. Per berättar att proteinpulver är ett bra komplement till proteinrik kost som kött, fågel och fisk.
-Det ser till att vi får i oss tillräckligt med byggstenar för att vår träning ska vara så effektiv som möjligt. Med andra ord kan det boosta träningsresultatet.
Sveriges Olympiska Kommitté förklarar att man behöver cirka 10 gram protein omedelbart efter ett träningspass för att maximera proteinuppbyggnaden. Det är speciellt då proteinpulvret är som mest praktiskt. Det är dessutom ett billigt alternativ, i jämförelse med exempelvis kyckling, som snabbt förser kroppen med protein.
2015-03-05 12:40:00