Vi njuter av att titta på vackra ansikten

En snabb titt på ett ansikte ger oss massor av information om människan framför oss. Känner vi varandra? Man eller kvinna? Glad eller arg? Attraktiv?

vs2

– Vi är väldigt nyfikna på andras ansikten, vi läser in historier i dem och utvärderar deras estetiska värde, säger Olga Chelnokova vid Oslos universitet, som undersökt hur ansikten påverkar oss.

Hjärnans belöningssystem ger oss njutning när vi till exempel äter god mat, tar droger eller vinner på lotteri. Det har visat sig att detta system även går igång och sänder ut signaler när vi tittar på vackra ansikten.

vs1

I en undersökning fick deltagarna en liten dos morfin, en drog som stimulerar belöningssystemet, de fick sedan betygsätta ansikten. Det visade sig att med morfin i kroppen fann man de mest attraktiva ansiktena ännu mer attraktiva och var mer benägna att trycka på knappen som gjorde att de fick titta på bilderna under längre tid. De tittade även längre på ögonen på de attraktiva ansiktena.

vs6

Man fann även att det motsatta beteendet när deltagarna fick droger som blockerade belöningssystemet. Man gav då lägre betyg till de mest attraktiva ansiktena. De som var alldagliga eller som ansågs oattraktiva påverkades inte av drogerna utan fick samma betyg.

vs3

Tidigare undersökningar har visat att det finns länkar mellan ett ansiktes skönhet och flera faktorer som är viktiga för vår arts förökning. Så som hälsa och och god förmåga att fortplanta oss.

vs5

Undersökningen visade att passivt tittande på vackra ansikten ökar aktiviteten i belöningsssystemet. Så att många av oss gillar att bläddra i skönhetsmagasin och titta på shower som Victorias Secrets underklädesshow med supervackra kvinnor är inte så konstigt. Vår hjärna belönar helt enkelt oss för det och får oss att må bättre.

Louise Flinck
Publicerad: 11 november 2015
Foto: All Over Press

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på