Viktor Åkerblom klär av sig på scen

Han är killen många känner igen som barnprogramledare och deltagare i Let´s dance, där han kom på en hedrande tredje plats. Han har även blivit utsedd till “årets sexigaste man”. Men han har inte synts till på länge, så vi bestämde ett möte för att se vad Viktor Åkerblom sysslar med idag.

Viktor sitter på fiket med sin dator framför sig och ett anteckningsblock där han skriver ner idéer till sin föreställning “Offerkofta”. För det är vad Viktor gör just nu. Han har kämpat för att bli av med den där tunga koftan han vävt åt sig själv. Nu har han kommit så långt att han vill dela med sig av sina insikter. Han känner att han är värd att lyssnas på.

Viktor har en diger meritlista bakom sig. Han var skyttekung och lagkapten i fotbollslaget, spelade trummor i bandet Capitol Punishment, fick teaterstipendium och flyttade ensam till Stockholm från Söderköping som 16-åring.

Han spelade mot Noomi Rapace i sin första huvudroll på SVT och fick ytterligare en huvudroll i såpoperan Hotell Seger vid sin andra provfilmning efter gymnasiet.

Vidare så har han varit programledare för Bolibompa, lett Barnens Allsång på Skansen och skrivit en barnbok.

Förutom skådespeleriet är musik ett annat intresse för Viktor. Han har skrivit musik och sjungit i bandet Carry Nuts, publicerat krönikor och noveller samt vunnit Jeopardy.

Denna energiske man har också mediterat med munkar i Indien, är sergeant i svenska armén, har sprungit maraton under 4 timmar och milen under 40 minuter.

Viktor har tillsammans med Jessica Ekman en pod som heter ”Jag är sjuk i huvudet”.

Så med detta fantastiska cv i bagaget, varför känner Viktor sig som ett offer?

– När jag var 12 år gammal kände jag mig ensammast i världen, bodde i fosterfamilj i fyra år och visste inte ens om min mamma skulle överleva eller inte. Då ställde jag samma fråga om andra, vars problem verkade så banala i jämförelse, säger Viktor.

Vi pratar om hur det finns en outtalad skala för vem som har rätt i att må dåligt eller att vara deprimerad. Som om det finns vissa kriterier man måste uppfylla. Har man någon närstående som dött har man rätt att må skit. Men om det inte är något så stort har man ju faktiskt inte så mycket att vara deprimerad över. Då ska man mest rycka upp sig.

På grund av ett orättvist och felaktigt rykte har Viktors liv begränsats de senaste fyra åren. Jobb har frusit inne på grund av ryktet och det har i mångt och mycket förstört hans liv.

– Det är en ständig kamp för att inte bli bitter, berättar Viktor.

Offerkoftor kan se ut på olika sätt.

I sin föreställning Offerkofta delar han med sig på ett naket sätt om hur han kommit till insikter i livet. Hur den där offerkoftan inte ska få styra hans liv utan hur han själv bestämmer över sitt liv. Viktor säger att han börjat ifrågasätta saker. Och fråga.

– Vi är så rädda att få nej att det är tryggare att inte fråga. Men om du inte frågar kommer det ju alltid att vara ett nej. Det kan bli ett ja först den dagen du frågar. Det kan gälla allt från att fråga ut spanet på fika, till att våga fråga om och söka det där drömjobbet. Just ask, säger Viktor.

På frågan om det inte är läskigt att stå framför en publik och berätta om sin roll som offer svarar han att jo, det är jätteläskigt men också skönt.

– Jag vill väcka tankar. Ge något. Få folk att vakna upp och inse att man kan få till en förändring. Jag vill medvetandegöra och förgöra offerkoftan. Jag hoppas att de som kommer för att se föreställningen är öppna och känner att de är redo förändring.

Så har du kvar din egen offerkofta eller har du helt slängt bort den nu?

– Nja, jag har kvar den men jag är medveten om den numera. Jag har sett effekterna av medvetenheten. Jag tar mer ansvar för mitt liv och skyller inte längre på omständigheterna, och det blir jag belönad för. Bland annat i form av filmroller utomlands, berättar Viktor.

– Livet är en fest, men du är inte alltid bjuden. Så är det bara. Jag vill inte bryta mig in om jag inte är bjuden, så jag ser till att skapa min egen fest istället, avslutar Viktor Åkerblom.

Första föreställningen är den 13e november i Norrköping, sedan kommer Viktor att köra i Stockholm på Teater Kompani1 16, 17, 22, 23 november. För information och biljettbokning kan man gå in på www.offerkofta.se.

Louise Flinck
Publicerad: 3 november 2015
Foto: Waldemar Hansson

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på