”40 & Fabulous”

Chefredaktör Ricki Petrini har just fyllt 35 år och på redaktionen går snacket kring det här med ålder. Är 30 det nya 20? Och i så fall, kommer 30-årskrisen inte förrän man fyller 40?

Den mediala bilden av 40-åringen fick en välförtjänt höjd glamfaktor i och med karaktären Carrie Bradshaw i TV-serien ”Sex & the City”. Tillsammans med sina tre väninnor Samantha, Miranda och Charlotte bevisade Carrie att man både kan vara ”40 and fabulous”.

Dagens 40-åriga kvinna har en avundsvärd förmåga att balansera sina intressen, sin karriär och familjeliv. Kanske väljer hon att satsa på barn, många andra gånger har hon kommit fram till ett liv utan. Ett beslut som anses vara lika kontroversiellt som i tiden.

artbild-40-fab

Charmen är att vi kvinnor idag inte alltid behöver välja. Med vår öppna inställning till livet, finner vi vår egen väg att gå. I gränslandet mellan 30 och 40 börjar man också ha en mer avslappnad inställning till sitt utseende. Någon man önskar man hade haft med sig redan från tonåren.

Här nedan har vi listat sakerna du borde uppleva innan du fyllt fyrtio. Med inspirerande bilder från ”Sex & the City” (SATC) har vi satt ihop den ultimata to do-listan. Oavsett om du idag är 24 år eller 39 år och läser detta, så är det bara att sätta igång och börja plöja igenom listan. Utan att ha konfronterats med nedanstående 40 situationer kan du knappast lämna 30-årsåldern med värdighet.

Botox, Spanx, hudföryngrande krämer (och dold ålder på Facebook) i all ära, men stigande ålders riktiga cool-faktor sitter inte i skrattrynkorna. Dagens medvetna fyrtioåring har sitt innehållsrika liv att tacka. Och som tur är, en gnutta självdistans.

textbild-1

1. Gymkortet – I tonåren dejtade du killar. I 20-årsåldern hängde du på krogen. Men efter 30 hittade du äntligen till gymmet. Blandade känslor.

2. Vinresan – Du finner dig surfa efter resor i Toscana och Provence. Strandsemestern har du redan gjort tusen gånger – nu lockar temaresan.

textibld-24-40

3. Karriärhoppet – Du byter jobb och testar ny bransch.

4. Åldersskillnad – redan på gymnasiet föll du för äldre killar, men nu har vinden vänt. ”Den yngre killen” har redan bevisat för dig att romans inte har något nummer.

textbild-28-40

5. ”Tupperware-fest” – var en 90-talsgrej! Du har bättre koll än så och bjöd in till en ’Tjejkväll’. Just det, med sexleksaker i fokus.

textbild-20-40

6. Hårdrocksfasen vs hiphop – du experimenterade ett tag med dina spellistor. Och till slut hittade du guldkornen för mognare öron; Lana Del Rey, Sam Smith & José González.

7. Vilka gråa hår? Du tog det säkra före det osäkra och helfärgade håret efter en incident i badrummet där du upptäckte ett, just det – ett enda hårstrå.

textbild-19-40

8. Parlez vous Francais? Nix, 6 år i grundskolan tog dig ingenstans men numera har du nog hunnit med ett annat språk. Förmodligen en kvällskurs.

9. Bohemen – Ledighet är underskattat. Du tog tjänstledigt & ’fann dig själv’. Inte helt olikt karaktären Elisabeth Gilbert i boken ”Lyckan, kärleken & meningen med livet”.

10. Blondiner har roligare – därför blev du tvungen att prova, alla har vi haft en blond period.

textbild-29-40

11. Jul i tropikerna – Att skippa julbordet ett år var bara omväxlande. Numera funderar du på att skippa julklapparna också.

12. Husdjuret – I ett försök att kompensera för hunden du aldrig fick som liten, skaffade du en…. Katt(!) De sa att det var mindre jobb.

textbild-18-40

13. Teknikerror – Du hajar inte din nya telefon eller dator och fått hjälp av din 20 år yngre systerson.

14. Surdegsvågen – Du drog en gräns vid egen blogg, men surdegstrenden hakade du allt på.

textbild-12-40

15. Vintage-trenden – Ett tag köpte du bara second hand, men du tröttnade till slut på att lukta gamla garnnystan. Nu är du tillbaka på NKs damavdelning.

textbild-11-40

16. Vågen – I en fengshui-fas som du gick igenom, åkte den ångestladdade vågen ut. Äntligen!

17. Thailand – Hade alla redan besökt, du valde istället safariresa till Afrika. ”The Big 5” var mer magnifika i verkligheten än på bilderna.

textbild-15-40

18. Märkesväskan – engångsgrej eller en dålig vana? Du köpte en väska som kostade mer än en månadshyra och sa till sambon att det var en investering.

textbild-8-40

19. Kryssning – Alla färjor med biltrafik på och fönsterlösa hytter får dig illamående. Du valde istället Medelhavskryssning.

20. Yoga – Om nu Madonna är 50+ och fit så tänkte du, värt ett försök!

textbild-4-40

21. Skinny jeans – I början tyckte du bara fötterna såg större ut, men sen…

22. Generationskrock – det yngre tjejgänget på uteserveringen frågade ’Ursäkta har damen eld?’

textbild-3-40

23. Pillertrillaren – Vitaminer i all ära, men ett tag trodde du att det fanns ett piller för allt. Provat, testat och insett… sömn, motion och varierad kost var bäst!

textbild-6-40

24. Passet – Du har stämplar från destinationer som Kambodja, Tjeckien och Argentina.

25. Parmiddagen – Som värdinna insåg du i god tid att vin har större ”öppna upp-effekt” på sällskapet än leken ”sanning eller konsekvens”.

textbild-2-40

26. Avreggat gymkort – Visst skaffade du det men sen började du fråga dig själv: Vem behöver gym när man kan ta power walks?

textbild-7-40

27. Bergsterräng – Allt som lutar lockade dina friluftsgener. Vandring, klättring, skidor… Så länge det går uppför och nerför.

textbild-17-40

28. Bokval – du läser Pulitzerpristagare istället för chick lit.

29. Betald hjälp – Du har insett att fritiden är begränsad och unnade dig själv städhjälp.

textbild-25-40

30. Till sjöss – Fann du att segling kanske inte var din grej, men skärgårdslivet innehöll så mycket mer runt middagstid, såsom mat, vin och trevligt umgänge.

31. Manhattan – Från SATC till verklighetens Soho fann du din egen Carrie inom dig och maxade kreditkortet på Prince Street.

textbild-22-40

32.Tänka på refrängen’ – Du har lämnat hemmafesten tidigast av alla gäster utan att känna dig dum. Sömnen kändes viktigare.

33. Tarotkort – Du kände nån som kände nån… Nånstans blev du nyfiken. Vad händer efter 40?

textibld-23-40

34. Blommor och bin – Att prata sex med sonen, dottern eller väninnans unge var visst lika stelt nu som på sexualkunskapen i 8:an.

35. Gudmor – Ett val som är svår att påverka men du lyckades knipa titeln till väninnans yngsta, nu har du verkligen fått vuxenpoäng!

textbild-27-40

36. Nyreggat gymkort – Du kom ju på att det inte var så dumt med gym i alla fall. Power walks var ändå bäst på sommarhalvåret.

37. Designsoffan – I ett försök att undvika bli ’slit och släng-generationen’ köpte du en dyr soffa. Inte lika bekväm som din förra, men i alla fall inte IKEA.

textbild-16-40

38. Kuponger – Förr suckade du åt damen framför dig i kassan. Nu samlar du på dem själv.

39. Kaffe & cognac – Från avsky till nyförälskelse har du nu börjat välja cognac och whiskey till kaffet istället för Baileys.

textbild-9-40

40. Ålderslögnen – Okej, så du har ingen åldersnoja men du ljög bara en gång för att testa… Kunde du möjligen passera som 30?

Ricki Petrini
Publicerad: 31 juli 2015
Foto: All Over Press

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp