Svenskorna som gör dundersuccé i Hollywood

Svenska vackra skådespelare i Hollywood är inget nytt. Eller vad sägs om Greta Garbo, Ingrid Bergman, Lena Olin, Britt Ekland, Maud Adams och Kristina Wayborn? De tre senare började som Bondbrudar men har sedan spelat i en hel del annat. Och de två förstnämnda behöver ingen närmare presentation.

Det har dröjt innan deras arvtagerskor kom och visade vart skåpet ska stå där borta i ”La-La Land”. Men nu har vi tre stycken unga svenska kvinnor som gör succé i Hollywood. Denna trio kammar hem stora roller och det talas till och med om Oscars.

De tre är så klart Alicia Vikander, Rebecca Ferguson och Noomi Rapace.

aliciavikander

Alicia Vikander. Född 1988 i Göteborg. Tjejen med tusen järn i elden. Hon är så produktiv och bra skådis att det nu viskas om en Oscars nominering för Alicia. Under 2015 har hon inte mindre än sex filmer på gång. Just nu är hon aktuell med ”The man från U.N.C.L.E”. där hon spelar mot bland andra Henry Cavill och Hugh Grant.

Alicia är tillsammans med skådespelaren Michael Fassbender. Hon är även modehuset Louis Vuittons senaste ansikte utåt.

Kommande filmer:

”The Danish Girl”: Eddie Redmayne och Amber Heard är två av de andra skådisarna.

”Tulip fever”: Även Cara Delvigne spelar med i denna kostymfilm.

”Burnt”: Här spelar Alicia mot ett helt koppel kända skådespelare som Bradley Cooper, Jamie Dornan, Sienna Miller, Emma Thompson och Uma Thurman

rebeccaferguson-a

Rebecca Ferguson. Född 1983 i Stockholm och slog igenom som Anna i tv-serien ”Nya tider”. Hennes engelskklingande efternamn kommer från mamman som flyttade till Sverige från England när hon var ung. Om funderar över om hon är släkt med en annan känd Ferguson, nämligen Sarah Ferguson som var gift med prins Andrew, så ja det är hon.

Rebecca bor med sin sambo och son i Simrishamn.

Just nu är Rebecca högaktuell i nya actionfilmen ”Mission Impossible – Rouge Nation” där hon gör de flesta av sina stunts själv. Hon valdes ut av Tom Cruise himself sedan han sett henne i tv serien ”The white queen”.

Kommande filmer:

”Flocence Foster Jenkins”: Motspelare är bland andra Meryl Streep, Hugh Grant och Simon Helberg

”Despite The Falling Snow”: Här spelar hon bland andra mot Charles Dance ( känd från Game of Thrones)

Nominerad för Golden Globe.

noomi-a

Noomi Rapace. Född Norén 1979 i Hudiksvall. Noomi slog igenom stort både i Sverige och sedan internationellt när hon gestaltade rollfiguren Lisbeth Salander i ”Män Som Hatar Kvinnor”. Hollywood plockade upp henne i rullen om den gamle detektiven; ”Sherlock Holmes: A Game of Shadows”. Där spelade hon mot de två hunkarna Jude Law och Robert Downey Jr.

Noomi är tillsammans med sin kampsportare Sanny Dahlbeck.

Kommande filmer

”Prometheus 2”: mot Michael Fassbender

”Rupture”: Här spelar hon mot en annan känd svensk, nämligen Peter Stormare,

”What happend to Monday”: Vad sägs om att vara med i en film med Glenn Close och Willem Dafoe? Det är Noomi.

Louise Flinck
Publicerad: 12 augusti 2015
Foto: All Over Press

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp