Äkta juveler med inspiration av kungens älskarinna

Diamanter, rubiner, smaragder, safirer, guld och silver. Smycken av den här kalibern har vi många våta drömmar om. En som älskar dessa material är smyckesdesignern Charlotte Ramel. Hennes kärlek är så stor att hon för två år sedan startade upp märket Ebba Brahe Jewelry.

Namnet Ebba Brahe kommer sig av en känd hovdam på 1600-talet. Hon var älskarinna åt kung Gustav II Adolf, men förutom det var hon en fascinerande kvinna på andra sätt. Hon var fru till Jacob de la Gardie, födde 14 barn, varav sju överlevde och affärskvinna. Hon drev bland annat gods, gårdar och järngruvor. Denna stålkvinna är Charlotte Ramel släkt med på sin fars sida.

Ebba Brahe fick ett vackert pärlhalsband av sin älskare kungen, detta set finns fortfarande kvar i Charlottes familj, närmare bestämt hos hennes mamma som fortfarande bär pärlorna när de inte är utlånade till olika utställningar.

Eftersom Charlotte grävt i alla smyckeskrin hon kunde komma åt redan som liten var steget till att åka iväg utomlands och studera läran om ädelstenar – gemmologi inte långt.

Hemkommen till Sverige började hon skissa på smyckesidéer med skandinavisk prägel. Djurklor och tänder som vikingarna hade, fjädrar och geometriska former är stående inslag. Liksom emblemet med hjorthorn som även återkommer i ringar och halsband. Just ädelstensbeprydda silverfjädrar i form av aftonörhängen är de som säljer allra bäst.

Charlotte är den som ritar smyckena och sedan tillverkas de både i Asien och hemma i Stockholm, men intentionen är att så småningom få hem all tillverkning till Sverige.

Vi ett tillfälle pratade Charlotte med den världskända superdesignern Donna Karan. Hon frågade om nyckeln till framgång och vad som är viktigast när man startar eget företag ? Donna Karan svarade – ”Storytellning – if you have a story it will sell”. Historia alltså, och den sitter som en smäck i och med Ebba Brahe och tanken bakom smyckena.

Den nya smyckeskollektionen heter Eclipse, och är mycket riktigt inspirerad av solförmörkelsen vi upplevde i våras. Fenomenet fascinerar Charlotte som berättar att hon även inspireras mycket av konstnären Bernard Vernet och hans runda former. Runt, grönt och solförmörkelse är vad vi har att vänta från den nya kollektionen som släpps i augusti.

– Jag är uppvuxen på landet så jag är van vid att ha mycket skog och natur runt omkring mig, därför blev det naturligt med en kollektion som går i grönt. Det här är den bästa kollektionen vi gjort – tidlös design med en twist, säger Charlotte med ett skratt och erkänner att så känner hon för varje kollektion som kommit ut.

Några av de som burit Ebba Brahe smycken är kronprinsessan Viktoria, prinsessan Sofia, Izabella Scorupco, Carola Häggkvist, Zara Larsson, Kristin Kaspersen och danska prinsessan Mary.

Om Charlotte själv får önska några som skulle bära hennes smycken?

– Ja du, varför inte Julianne Moore? Denna ursnygga kvinna! Tänk henne i smaragder. Eller Emma Stone med sin ascoola stil och karaktär. Vackra Michelle Obama i Ebba Brahe diamanter, wow. Och såklart Beyoncé!

 

Se bilder på de vackra smyckena i bildspelet ovan.

Louise Flinck
Publicerad: 24 juni 2015

Vintersäkra makeupen

Undvik torra läpparna