Det här är berättelsen du borde kunna om julen

”Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara!” Så lyder första versen på en av julens mest omtyckta melodier. Men vart kommer alla dessa återkommande inslag i våra sånger och seder ifrån ursprungligen?

Författaren, gymnasieläraren och föreläsaren Helen Egardt ger i sin bok en annorlunda och unik insikt i några av julens allra vanligaste symboler. I denna litterära adventskalender får vi lära oss om bibliska referenser och grekisk mytologi.

Många utav oss har sedan barnsben frågat oss vart Tomten kommer ifrån, men inte lika ofta pratar vi om änglarna, hjärtat, stjärnan och färgen röd. Vart kommer dessa symboler ifrån och varför har de så värdefulla för oss just kring årets mörkaste månader?

Helens pedagogiska skrivande upplevs som ett nostalgiskt berättande från den klassiska sagostunden. En slags vuxensaga som 24 dagar innan jul lär oss sånt vi egentligen borde kunna.

Julens symboler är en efterlängtad färgklick som borde finnas i varje svenskt hem. Antingen som sagobok för hela familjen. Eller varför inte en dekorativ och berikande coffee table-bok i våra annars så vita och minimalistiska hem?

 

Boken finns att köpa bland annat här.

Ricki Petrini
Publicerad: 7 december 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp