Ensam kvinna bland killarna ledde till näthat

Så här säger Institutet för juridik och internet om näthat:

”Med näthat avses kränkande och hatiska kommentarer på exempelvis bloggar, facebook och instagram. Kränkningarna kan även ske genom publicering av bilder eller videoklipp på internet.

Att utsätta någon för näthat genom att hota, sprida lögner och kränkande uppgifter är förbjudet både på internet och i ”verkliga livet”. Det är t.ex. i allmänhet förbjudet att kalla någon för ”pedofil” eller sprida bilder på någon annan i sexuella sammanhang utan hennes/hans/hens tillåtelse. Det är även otillåtet att utsätta någon för sms- eller mailtrakasserier. Det är också förbjudet att på nätet hota en person på ett sätt som får henne/honom/hen att känna allvarlig rädsla eller att publicera personliga uppgifter om någon annan.”

Att uttrycka att man ”hatar” någon eller man tycker att någon är ful är inte olagligt i allmänhet. Rena åsikter och personliga ställningstaganden är inte brottsliga”.

 

hatmail-a

En som drabbats av näthat på värsta sätt är bloggaren Fenjima Manrique. I en värld som domineras av killar är hon en av få tjejer som spelar tv-spel och som skriver om det.

Att Fenjima verkligen gillar spel märker man direkt när man pratar med henne. Hon pratar varmt och insatt om sin hobby

– Det är som en film man själv kan delta i, och inte som spelen var förr där två gubbar spelade tennis mot varann.

Eftersom killarna ignorerade henne från början och hon inte har vänner som spelar, började hon leta efter andra tjejer på nätet som liksom hon själv fastnat för spelande. Ett till synes enkelt sätt var genom att starta en blogg. En blogg där hon mixade innehållet med både spel och ett annat intresse – nämligen kläder.

Det dröjde inte länge innan killarna började kalla henne både det ena och det andra. Trots att hon försökte anpassa sig för att passa in, bannade sajten henne då även redaktionen störde sig på Fenjimas kvinnliga stil på bloggen.

Hon började skriva för spelsajten Feber och då blev pojkarna och männen som hängde där smått (i vissa fall, helt) galna. En tjej som tog plats och syntes! Hot om att hon skulle dö, hur ful hon var och annat hat började strömma in. Hennes mail blev hackad och hatarna stal hennes lösenord till bland annat Twitter och andra konton. De stal privata bilder som de spred och betedde sig allmän svinigt.

internettroll

Det gick så långt att några av de allra värsta trollen letade upp Fenjimas hemadress, åkte dit och skrev DÖ på hennes ytterdörr. Med bajs. Självklart blev Fenjima rädd när det blev så personligt att hatarna till och med sökt upp henne i hennes eget hem så hon polisanmälde det hela. Allt hat gick så långt att hennes dåvarande förhållande gick i kras eftersom pojkvännen inte klarade av att leva med dessa ständiga hot.

Vad är det för några som hatar och hotar en ung tjej på det här viset?

– Det är enbart killar. De vill förminska mig för de känner sig hotade och obekväma. Där kommer jag som tjej, sminkar mig, klär mig kvinnligt och skrämmer dem.

Det är tyvärr inte som man kanske kan tro bara yngre killar som inte vet bättre som hotar, hatar och skrämmer. Nej äldre män stämmer också in i klogosången, fast på ett annat sätt.

– De äldre männen letar ständigt fel och ska rätta mig. De använder större ord och är mer sofistikerade i sitt hat och förakt än småpojkarna som skriver jävla hora, berättar Fenjima.

Men denna tuffa tjej lät sig inte skrämmas utan ju mer de höll på, desto högre skrek hon.

– Jag ville göra dem stumma! Jag skrek så mycket att media fiskade upp storyn.

Då slutade trollen. De spricker som bekant i dagsljus och när både radio och tidningar tog upp näthatet mot Fenjima blev de för synliga helt enkelt.

Men allt hat tog ut sin rätt. Ångest dåligt mående överlag gjorde att Fenjima gick in i väggen. Hon funderade över om andra kanske tyckte likadant som hatarna?

– Det är svårt att inte bry sig. Man tar till sig och får en rejäl dos realitycheck, säger Fenjima.

Efter att ha gått under jorden i 6 månader har hon nu tagit sig tillbaks ut i ljuset. En ny blogg är startad på Improveme.se. där skriver hon om spel, film och teknik. Hon säger att hon inte orkar bry sig om alla haters längre. Snygg som tusan, med en härlig humor och ett smittande leende är det svårt att fatta hur så många kan tycka så illa om denna gulliga tjej.

nattroll

Fenjima Manriques råd om du drabbas av näthat:

Var absolut inte tyst! Prata om det! Om näthatet. Skriv om det! Men prata runt nättrollen och inte med dem, för inget göder internettroll lika mycket som uppmärksamhet från den de bestämt sig att hata.

 Fler råd, här från Institutet för juridik och internet:

”Om du har blivit utsatt för allvarligt näthat bör du först kontakta polisen. Du bör också på en gång försöka säkra bevisning genom att ta skärmdumpar, eller ett fotografi, som visar den kränkande uppgiften. Det är också bra om du, efter att du tagit en skärmdump eller ett fotografi låter någon annan – en kompis, kanske – se den kränkande uppgiften genom att skicka en länk eller liknande. (Om det blir rättegång kan nämligen i sådana fall kompisen vittna om att skärmdumpen eller fotografiet inte är manipulerat utan att det överensstämmer med verkligheten.)”

Louise Flinck
Publicerad: 15 september 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp