Filmer med framträdande kvinnor i rollerna

Likt så många andra områden domineras filmvärlden av män och manliga karaktärer. Trots att chockerande få filmer klarar det enkla Bechdeltestet har det gjorts och görs fortfarande fantastisk film om kvinnor, av kvinnor eller med kvinnor i framträdande roller.

Carol (2015)

Regi: Todd Haynes
Med: Cate Blanchett, Rooney Mara m.fl.
Genre: Drama

Carol2

Vi börjar med Todd Haynes mästerverk Carol, som är ett ultra-vackert kärleksdrama mellan överklasshustrun Carol (Cate Blanchett) och hobbyfotografen Therese (Rooney Mara). Handlingen är försatt i det homofobiska 50-talets USA och handlar om de två kvinnors dubbelliv. Precis som det var i staterna på den här tiden, pratas det aldrig öppet om homosexualitet i filmen. Sett till detta är skildrandet över hur Carol och Thereses relation blir gradvis mer och mer intim helt enastående!

Filmen är baserad på en roman av Patricia Highsmith (här kan du läsa en intervju med henne). Kameraarbetet är otroligt vackert och samspelet mellan Rooney Mara och Cate Blanchett är fenomenalt. Hur kunde de få något så blygsamt som en lätt beröring på axeln att vara så laddad? Carol och Theresa är starka individer som kämpar för sin kärlek i en konservativ tid.

Pianot (1990)

Regi: Jane Campion
Med: Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill m.fl.
Genre: Drama

The-Piano2

Det är alldeles för få som har sett Jane Campions mästerverk Pianot. I detta spännande triangeldrama om kärlek, erotik och svek möter vi stumma Ada (Holly Hunter), som efter att han har gifts bort till en rik landsägare (Sam Neill), inleder en intim relation med en före detta sjöman.

Med sig har Ada sitt piano, som hon använder för att uttrycka sina känslor med,
och sin dotter Flora. Flora spelas av 11-åriga Anna Paquin som vann en Oscar för sin insats.

JOY (2015)

Regi: David O’Russell
Med: Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Bradley Cooper, m.fl.
Genre: Drama

Joy2

Det finns massor av filmer om manliga framgångssagor, men när det kommer till kvinnliga entreprenörer – exempelvis Katinka Berg som med Maria Casino lockar kvinnliga spelare – är antalet titlar betydligt färre. Joy, med Jennifer Lawrence i huvudrollen, gör dock just detta.

Joy berättar den verkliga historien om Joy Mangano, som hoppade av skolan för att hjälpa sina föräldrar och gav upp sina drömmar. Men hon hade alltid varit uppfinningsrik och när han en dag fann mod till att förverkliga sina idéer vände hennes liv och hon började bygga ett imperium.

Basic Instinct

Regi: Paul Van Verhoeven
Med Sharon Stone, Michael Douglas
Genre: Thriller

Basic-instinct_2

Den före detta alkoholiserade detektiven Nick Curran får det svårt att vidhålla sin nykterhet när hans vägar korsas med förföriska och potentiellt livsfarliga Catherine Tramell. Catherine är en författare vars böcker innehåller mordskildringar som detaljerat överensstämmer med Nicks nuvarande mordutredning. Trots att Nick inser hotet Catherine utgör kan han inte stå emot hennes dragningskraft och snart inleder de ett intimt och destruktivt förhållande.

Paul Verhoevens laddade thriller Basic Instinct är ”as slick as it gets”. Filmen är ultra-snygg, sexig och har flera häftiga scener. Den ikoniska förhörsscenen, som bidrog till att göra Sharon Stone till en superstjärna, har faktiskt Alex Schulman i Alex & Sigge gjort om på svenska i ett YouTube-klipp. Basic Instinct fick ta emot en hel del ris från kritikerkåren när den släpptes, men anses idag vara en klassiker. Thrillern var nog lite för het för sin samtid.

Redaktionen
Publicerad: 23 augusti 2021
Foto: Alamy & press

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip