Hur man kontrollerar däckslitage

Att ha bra däck anpassade för väderleksförhållandena där du bor är av yttersta vikt för din säkerhet på vägarna. Sen gäller det att se till att däcken alltid är i gott skick och byta ut dem innan de innebär en säkerhetsrisk. Enligt svensk lagstiftning ska mönsterdjupet på sommardäck vara minst 1.6 mm och på vinterdäck minst 3.0 mm. Säkerheten minskar dock redan vid större mönsterdjup än detta så många väljer att byta redan innan dessa gränser nås. Förutom mönsterdjupet kan också ojämnt slitage på däcken innebära sämre prestanda. Här följer enkla instruktioner för hur du kontrollerar mönsterdjup och annat däckslitage på bästa sätt.

1. Se till att få bra översikt

För bästa möjliga kontroll börjar du med att se till att du har rätt lufttryck i däcken. Korrekt tryck hittar du i bilen instruktionsbok. Sen behöver du kunna se och komma åt så mycket av däckens yta som möjligt. Parkera därför bilen på en plan yta, vrid ratten i 45 grader så att framdäcken blir tvärställda och sätt sedan bilen i parkeringsläge. På så sätt får du god översikt av i alla fall framdäcken. Tyvärr är det inte lika lätt att få bra översikt över bakdäcken så rulla gärna fram däcken en gång så att du kan inspektera mer yta även på bakdäcken.

2. Kontrollera mönsterdjup

Kontrollera mönsterdjupet i huvud-mönstret dvs. i mitten på däcket. Det räcker dock inte med tillräckligt mönsterdjup precis i mitten utan mönsterdjupet ska vara tillräckligt i hela huvud-mönstret vilket ungefär motsvarar 75 % av däckets omkrets så det gäller att kolla på flera ställen per däck. En mönsterdjupsmätare är en billig investering för ett korrekt mått. Vinterdäck kan du dock kolla med det gamla femkronas-tricket. Stick in femkronan i mönsterdjupet på däcket. Mellan siffran 5 och kanten på myntet är det exakt 3 mm. Fast eftersom detta inte fungerar för sommardäck är det lika bra att skaffa en riktig mönsterdjupsmätare.

3. Kolla efter ojämnt slitage

Vägförhållanden, dålig kvalitet på däcken eller otillräcklig rotering kan leda till att däcken slits ojämnt och detta är en säkerhetsrisk. Olika mönsterdjup är en av indikationerna men du vill också kolla extra noga runt alla kanter. Ojämnt slitage förekommer främst på framdäck eftersom dessa styr fordonet och däcken blir belastade på kanterna när man svänger. Ojämnt slitage kan också vara ett tecken på att du har fel lufttryck i däcken. Kontrollera alla fyra däck och runt hela däcket. Många moderna däck har funktioner som inlägg vilka indikerar ojämnt slitage. Dra också handen över hela däcket för att hitta ojämnheter, skador eller torra fläckar i gummit.

Genom att följa dessa instruktioner och kontrollera däckslitage regelbundet ser du till att upprätthålla dina däcks livslängd och din säkerhet. Särskilt viktigt är det att kolla däcken innan du byter inför sommar och vinter. Är de på gränsen kan det vara lika bra att byta dem på en gång. Kontroll av däckslitage måste också göras ordentligt om du köper begagnade däck. Förutom de ovanstående punkterna vill du då också kolla efter, sprickor och lagningar samt förhöra dig om däckens ålder och hur de har förvarats. Priserna på nya däck har under senare år gått ner genom den ökande internethandlen så ofta är det ett bättre alternativ att köpa nya däck, fälgar etc. på nätet istället för att köpa begagnade från privatpersoner eller halvt oseriösa lokala däckhandlare.

Artikeln är ett samarbete med Delticom AG.

Publicerad: 22 juli 2017

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp