I år är nedräkningen till julen historisk

Ett tema för julen i år verkar vara historia. I alla fall om man ser till julkalendern på tv och NK’s skyltning. Julkalendern ”Tusen år till julafton” har både hissats och dissats i sociala medier.

tusenar

En del hävdar att den inte är tillräckligt rolig, andra att historia ska barnen enbart behöva lära sig i skolan. Medan andra älskar den och bänkar hela familjen framför tv’n när Erik Haag, Lotta Lundgren & co drar igång nedräkningen till julafton där vi får följa med en familj genom olika tidsepoker.

1915

Även NK har kört på nostalgi och tillbakablickar i årets julskyltning. Eftersom man firar 100 år sedan varuhuset öppnade så har man tagit fasta på det senaste århundradet. Vi får kika in hur det kunde se ut till exempel på 80 talet då det var Hubba Bubba, rosa, Rubiks kub och My little pony för hela slanten. Fönstret från idag representeras bland annat av Candy crush, Minecraft och Minioner. För den som inte har vägarna förbi huvudstaden bjuder vi här på lite julkänsla från NK’s fönster.

20tal
20-talet symboliseras av Skansen. Det var då man fick djur till parken och man kan även se Seglora kyrka i form av ett pepparkakshus.
50-60
50- och 60 talet var då teven gjorde sitt inträde i våra svenska vardagsrum. Vad vore julen utan tv? Ingen Kalle Anka, inga julfilmer…
70tal
70 talets fönster visar bland annat Gröna Lund, Pez-figurer och figurer från Sesame street.
1980
Plast, rosa, Hubba bubba, smurfar, kuben och gigantiska armbandsur på väggarna. Hetare än hetast på 80-talet.
2015
I fönstret från 2015 står spel i fokus. Inte sällskapsspel utan datorspel och sådana vi sitter och knappar med på mobilen. Lite sorgligt på något sätt.
Louise Flinck
Publicerad: 4 december 2015

Skönhet från ditt kök

Så fixar du looken hemma!