Låt skrattmusklerna och musikörat få en dos kärlek

Musik, sång, dans, skådespeleri och feelgoodkänslor långt ner i magen. Så kan man nog sammanfatta musikaler. I dagarna har två nya musikaler premiär i Stockholm. Den ena på Chinateatern och den andra går på Göta Lejon. Båda är otroligt underhållande, om än på olika sätt. Så om man är i Stockholm och är sugen på kanske en bit mat och sedan underhållning kan dessa shower vara värda att satsa på.

FÖRKLÄDET, eller mer exakt ”Det Påstrukna Förklädet” hade premiär på Göta Lejon den 12 september. Förklädet är en historia om en ensam medelåders man som älskar sina skivor. Speciellt sina musikalskivor, där just ”Det påstrukna förklädet är favoriten”. Han beskriver musikalen som underbar, men ganska töntig.

bjornkjellman

Björn Kjellman har huvudrollen som denna musikalälskade man i murriga kläder. Björn sätter på sin skiva och så får karaktärerna liv. Paret som ska gifta sig och alla komplikationer som kan uppstå under en bröllopdag gestaltas på ett oerhört roligt sätt av den proffsiga ensemblen.

Man driver hejdlöst med musikalgenren och Maria Lundqvist som det ständigt berusade Förklädet, Kim Sulocki som den heta förföraren Adalpho och Björn Kjellman är de som river ner flest skratt.

kimochmaria

Rennie Mirro och Hanna Lindblad von Spreti spelar det förälskade paret som ska gifta sig. Deras sång och dansnummer är helt suveräna, men det är Björns avslappnade och komiska berättarstil som sitter kvar i bakhuvudet när man tänker tillbaks på föreställningen.

forkladetensemble

Medverkande: Björn Kjellman, Maria Lundqvist, Ann-Louise Hanson, Hanna Lindblad, Rennie Mirro, Kim Sulocki, Ola Forssmed, Per Eggers, Andreas Nilsson med flera. För regi och översättning står Edward af Sillén och översättning sångtexter Calle Norlén.

 

Musikal nummer två – JERSEY BOYS har premiär på Chinateatern den 18 september. Showen från Brodway har vunnit massor av priser, bland annat en Tony för bästa musikal.Föreställningen handlar om Frankie Valli och Four seasons. Om hur fyra grabbar från Jersey träffades och bildade ett band. Eller för att citera musikalen ”– Är du från New Jersey har du tre val: Att gå med i armén, gå in i maffian eller… bli världsstjärna!

Vi får följa killarnas väg till toppen där de sålde mer än 175 miljoner skivor världen över, till hur de splittrades och Frankie Vallie gjorde succé på egen hand.

jerseyboys2

Man får även veta vad skådisen Joe Pesci har för samröre med detta gäng. Bara en sådan sak.

Bruno Mitsogiannis som Frankie Valli, Peter Johansson som Tony DeVito, David Lindgren som Bob Gaudio och Robert Rydberg som Nick Massi framför superhits på löpande band. Eller vad sägs om låtar som ”Can’t Take My Eyes off You”, ”Oh What a Night”, ”Sherry”, ”Walk Like A Man”, ”Bye bye Baby” och ”Big Girls Don’t Cry” för att nämna några?

jerseyboys

Det här är en show som ger lyckokänslor i magen och som garanterat får besökarna att febrilt söka efter musiken på Spotify så man kan höra låtarna om och om igen.

Louise Flinck
Publicerad: 16 september 2015

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på