Anordna vinprovning – hemma!

Hösten är snart över och vintern stundar med både mörker och kyla. Tiden för att kura ner oss med varma filtar och tända ljus är här. Och vad passar inte bättre då än att flytta in de sociala sammanhangen? Ta tillfället i akt och bjud hem dina vänner på en proffsig vinprovning!

Den onlinebaserade vinshoppen The Wine Company har gjort en guide om hur man anordnar en riktig provning av olika sorters vin hemma.

Färg, doft och aromer. Vad är egentligen rätt och vad är fel? Att veta mer om vinet som serveras är onekligen något som intresserar många. Och faktum är att det går att träna upp smaklökarna utan att vara någon expert. För att fler ska ta steget och lära sig mer, är en vinprovning ett perfekt tillfälle att bredda sin kännedom. Samla vännerna och håll en tillsammans.

wine_liten2

Guide vinprovning: 
Förbered vinprovningen med rena vinglas, vitt underlag och bra ljus. Ta fram papper och penna för att kunna skriva ner intryck och eventuellt spottkoppar för de som inte vill svälja drycken. Vid
provning av flera viner är det att föredra. Erbjud även vatten och bröd för gästerna att neutralisera smakerna i munnen med. Välj ut de viner som ska provas och arrangera de i följande ordning: vitt till rött, lätt till tungt, mjukt till strävt eller ungt till gammalt.

Undvik parfym och starka dofter för att frigöra näsan till vinet och ät helst inte stark mat före en vinprovning.

1. Första steget i en vinprovning är att avgöra färgen på vinet. Färgen i sig är inte viktigt men den berättar mycket om vinet, åldern, druvsorten och vinets kropp.

2. Nästa steg är att lukta på vinet. Genom att snurra på glaset frigörs aromer och doften blir tydligare. Ett vin har många olika dofter, genom att sortera ut dem förenklar det att hitta rätt beskrivning. Är den fruktig, blommig, kryddig eller kanske träig?

3. Det roligaste steget… ta en rejäl klunk och identifiera smakerna medan vinet rullas runt i munnen. Dra in luft genom vinet (sörpla) för att syresätta det ytterligare och försök få fram aromer och smak. Andas sedan ut genom näsan. Detta bidrar till största möjliga smakupplevelse. Försök identifiera texturen i vinet, är det torrt eller strävt? Lätt, tunt, fylligt eller kraftigt?

4. Nu är det dags att analysera intrycket av vinet och dela ut ett personligt omdöme. Gå igenom gemensamt vad ni kände inför lukt och smak samt helhetsintrycket.

Lycka till med din egen vinprovning hemma!

Redaktionen
Publicerad: 20 november 2017
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp