En fruktig festöppnare i lyxförpackning

Nu när våren äntligen släpat sig hit efter en envis vinter kan vi börja planera för sommarhalvårets härliga fester och middagar. Och en lämplig dryck för sådana tillfällen heter Pasqua Prosecco Frizzante, ett mousserande vin som passar bra som aperitif och sällskapsdryck men också till sallader eller fräscha fisk- och skaldjursrätter.

Aperitif är som bekant en aptitretare att serveras före middagen. Det franska ordet kommer dock från latinets aperire, som betyder ”att öppna”. Och Pasqua Prosecco Frizzante är perfekt som lyxig festöppnare och välkomstdrink inför middagen.

Redaktionen har provsmakat vinet. Dess smak är fruktig med en pärlande, behaglig mousse och har klara inslag av päron, tropisk frukt samt en touch av citrusskal. Doften är medelstor och inbjudande fruktig med inslag av citrus, päron och en förnimmelse av mandelmassa.

prosecco_litenFlaskan andas flärd med sina sensuellt rundade former och en färgskala som för tankarna till klassiska juvelfirman Tiffany’s och ”Breakfast at Tiffany´s”. Så varför inte plocka fram en kyld flaska Prosecco till frukosten medan ni streamar den klassiska filmen med Audrey Hepburn?

Druvorna kommer från vingårdar runt Valdobbiadene i provinsen Treviso. Efter en kort skalkontakt genomförs en kylkontrollerad jäsning. Det vita vinet genomgår sedan en andra jäsning i en trycktank genom tillsats av utvalda jästkulturer. Pasqua Prosecco Frizzante har ett tryck på 2,8 Bar och klassas därför som frizzante. En Frizzante har små, lätt pärlande bubblor. Är det mer skummande bubblor, likt cava eller champagne, då är beteckningen spumante.

Pasqua Prosecco Frizzante finns sedan 1 mars på Systembolagets beställningssortiment, så nu kan alla som älskar Italien, bubbel och extravagans få sin längtan stillad under några ljuva ögonblick. Viva la dolce vita!

Redaktionen
Publicerad: 24 mars 2018
Foto: IBL, Alamy & Press

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp