En smått bortglömd pärla – väl värd pengarna

Sekthaus Solter producerar sekt i hjärtat av Rheingau, den högst ansedda regionen i Tyskland. Deras vingård ligger alldeles intill Rüdesheim, hjärtat av den älskade regionen.

Sedan 1995 har familjen Solter har huserat i den ståtliga egendomen från 1850 där kompositören Brahms ofta spenderade sina somrar. Solter producerar sina mousserande viner efter en harmonisk filosofi med en tydlig karaktär av terroir genom hårt handarbete i de branta sluttningarna längs Rhen-floden.

Här producerar Solter cuvéer såväl som årgångsbubbel med stor internationell framgång med stor fokus på Riesling, även om andra druvor odlas och förädlas.

Solter Sekt Brut NV består av hundra procent Riesling och är gjord enligt champagnemetoden med minst 24 månader lagring innan lansering. Med en alkoholhalt på 12,5% är det ett lätt och friskt bubbel som till utseendet är ljusgul med lätt gröna inslag.

Frisk och livlig doft med doft av persika, melon, gula äpplen, gröna päron, nektarin, och en subtil men väl närvarande ton av sammetslen brioche.

Solter_article

Väl i munnen tar vinet mer plats och kommer fram som koncentrerad med en mjuk mousse. Vit persika blandar sig med gula äpplen, citrus, apelsinblomma, grapefrukt, samtidigt som den lena brioche kommer tillbaka, lika välkommen och efterlängtad.

Vinet passar alldeles utmärkt för sig själv i goda vänners lag, men också till alla sorters soppa med smak av havet, blinis med rom, eller varför inte till en fräsch skaldjurstallrik? Det här är ett vin som är lätt att tycka om, den har den lätta lekfulla personligheten tillsammans med ett djup från gediget hantverk och kunskap.

Sekt är i dag en smått bortglömd pärla bland de mousserande stilarna, och med Sekthaus Solter Brut NV får du mycket vin för pengarna.

Sekthaus Solter Brut NV finns i dag tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment. Pris: 149kr.

Redaktionen
Publicerad: 25 september 2018
Foto: Alamy och press

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp