Har du koll på kalorierna i Instagrams matporr?

Alla som läst en blogg eller är medlem på Instagram har nog sett dem – matbilderna. De där snygga bilderna på vad man just ska sätta i sig och som man vill dela med sig av till sina följare. I vissa fall är själva bilden viktigare än vad ätandet är. Det finns till och med de som bakar eller gör mat men som sedan inte äter det, men det ser ju fint ut på bild. Ett ganska galet beteende må hända, men en fröjd för ögat.

För den som ändå tänker äta det där som ligger på tallriken, men som vill veta hur mycket kalorier det innehåller kommer nu en hjälpande hand, eller en hjälpande app snarare. Im2Calories heter appen som Google utvecklar och som ska hjälpa dig räkna ut hur många kalorier Instagram-portionen innehåller.

Appen kommer att kunna känna igen din mat genom ”ansiktsigenkänning” för att förklara det enkelt. Men hur funkar mat-igenkänningen då? Systemet är halvautonomt, vilket innebär att om det inte kan känna igen din mat så får du en drop-down meny där du kan välja bland de bästa gissningarna.

Du kan sedan föra matdagbok, eller räkna ut hur många kalorier favoritbloggaren ätit under sitt senaste restaurangbesök.

Hur Im2Calorie ska kunna identifiera dolda kalorier som smör och olja återstår att se.


Text: Louise Flinck
Publicerad: 7 juli, 2015