Italiensk tradition bakom populärt vin

Famijeägda vinhuset Pasqua står bakom några av Sveriges mest omtyckta viner

Pasqua är en av italiens största familjeägda vinproducenter, grundat av bröderna Pasqua i den vackra italienska staden Verona år 1925. Idag, 90 år senare, drivs vinföretaget fortfarande av tre Pasqua-bröder i tredje generationen – Carlo, Umberto och Giorgio.

Pasquas ledord i vinproduktionen är kvalitet och tradition. Kärnan i Pasquas produktion är de klassiska vinerna från Venetien som tillverkas i det moderna vineriet San Felice som byggdes i Valpantena 2007. Här produceras välkända viner som Amarone, Rispasso, Soave, Valpolicella och Prosecco. Man producerar även stora mängder av Pinot Grigio, en vintyp som blivit mycket populär på senare tid.

Pasqua Chardonnay Grillo och Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore är två viner som är populära i Sverige:

Pasqua Chardonnay Grillo – ett ekologiskt vän-vin:

vinare_Stor2

Snart är sommaren här och vad passar bättre en varm sommarkväll än att bjuda hem några vänner på vin och mat? Pasqua Chardonnay Grillo är ett prisvärt, ekologiskt vin från Italien som passar utmärkt till middagen, sommarlunchen eller vinkvällen med vännerna. Det fungerar bra ihop med lättare rätter med fisk och skaldjur, som till exempel pasta alle vongole. Pasqua Chardonnay Grillo lämpar sig också bra som vän-vin, då man bara vill sitta och prata, utan att äta mat till.

Vinet är torrt, friskt och fräscht med bra fruktighet och fin balans. Doften är fruktig med inslag av melon, persika, päron och toner av mandel samt citrus.

Vinet är gjort på druvorna Chardonnay och Grillo som odlats ekologiskt på västra sidan av Sicilien. Här är vingårdarna perfekt belägna för ekologisk odling. Dessa lägen har relativt stor skillnad i altitud (höjd över havet) vilket förlänger växtsäsongen och därmed också skörden, och ger druvorna en tydligare aromatisk intensitet med bibehållen frisk fruktsyra.

Pasqua Ripasso – fylligt och elegant till säsongens grillrätter:
Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore är ett elegant, fylligt vin med runda tanniner och intensiv arom av vilda körsbär, röda vinbär samt med lätt inslag av rostade fat. Det passar utmärkt till till säsongens grillrätter nu när värmen och solen äntligen kommit.

vinare_Stor1Det italienska ordet ripasso som betyder återpasserad och syftar på viner från Valpolicella som producerats genom att man återjäser druvskal från Amaronetillverkning. Det är en process som härstammar från medeltiden i Italien och som leder till att strävheten i tanninerna minskar och att syrligheten dämpas.

Pasqua Ripasso kommer från Valpolicellas östra delar där druvorna växer på sluttningarna vid Valpantena. Efter skörd, som brukar ske i slutet av september, pressar man och avspjälkar druvorna. Sedan jäser musten kontrollerat vid 25-26° C. Man pumpar vinet över skalmassorna var åttonde timma för att bland annat extrahera färgämnen och tanniner. Sedan låter man vinet mogna på ståltank till februari, varefter man låter vinet jäsa ännu en gång, men nu tillsammans med torkade skal från amaronetillverkning. Det färdiga vinet lagras på ekfat i olika storlekar i åtta månader innan buteljering.

Pasqua Ripasso passar utmärkt med stekt eller grillat kött, lammkött och lagrade ostar.

Redaktionen
Publicerad: 16 maj 2017
Foto: Alamy & Press

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp