Juice är det nya svarta på barhimlen

De senaste åren har de poppat upp som svampar ur jorden över hela landet, men kanske främst i Stockholm. Vi snackar så klart om juicebarerna. Numera har de traditionella fiken och kaffehaken fått konkurrens om vart man ska gå för att ses för frukost, fika eller bara hugga något i farten. Juice är det nya svarta och då är det inte en traditionell skvätt apelsinjuice som avses. Nej det är avancerade saker med grönsaker, frukt och bär man kanske inte har tid och lust att göra hemma som är det hetaste.

Joe & the Juice, Squeezed Up, Juiceverket, Naked Juicebar, Vildäpplen, Kallpressen, Juicefabriken, Olssons Juice med flera. Utbudet är stort och nya ställen dyker upp hela tiden. De som var först ut med att få Stockholmarna att dricka nyttiga juicer var Juiceverket som på dagen för fyra år sedan öppnade sin första bar vid Odenplan.

juiceverket-a

Andreas Wilson, Niklas Junker, Claes Häggström och Sebastian Berggren heter de fyra killarna som bestämde sig för att satsa stort på juice. Inspirationen fick de bland annat från Los Angels där det dricks juice i parti och minut. Andreas Wilson som många känner igen som skådespelare bodde själv i Los Angels ett tag och fick smak på juice som inte bara hette God morgon och kom från en tetrapack.

Vi ses på Juiceverket i Mood-gallerian där jag bjuds på en grön nyttig juice. Som så många andra är jag först lite skeptisk. Kan det verkligen vara gott med spenat, fänkål, palsternacka och grejer i en juice? Jag tänkte att nu gäller det att hålla god min och hoppas att det inte syns om jag inte gillar det där gröna. Men det gjorde jag. Supergott till och med! Andreas tog själv en likadan och medan vi satt och sippade på våra juicer berättade han om konceptet med Juiceverket.

– Vi kommer alla från klubb och cocktailvärlden så vi sneglade åt det hållet. Vi ville ha något liknande fast utan alkohol. Bra service och kunnig personal var viktigt.

andreas-a

Den 25 augusti 2011 öppnade så den första baren och gensvaret var omedelbart. Först var det folk i krokarna som kom för att dricka nyttiga juicer men så småningom hittade människor från hela stan till Juciceverket vid Odenplan. Eftersom man är självfinansierade har killarna valt att växa långsamt och i sin egen takt. Numera finns det fem barer och en sjätte öppnas i oktober. Än så länge är den sjätte baren lite hemlig men tanken är att man ska kunna få hela programmet med juice och träning i ett koncept. Framtidsplanerna är att öppna fler, främst i Stockholm och så småningom kanske också ute i landet.

juiceverketpelare

Andreas berättar att de hittar på sina juicer själva och byter efter vad säsongen har att erbjuda för råvaror. Nu har man till exempel slutat med sådant som innehåller jordgubbar. Citrusfrukter har man mest på vintern då de är som godast. Under den kalla årstiden kan man även få sig en varm juice att värma sig med.

Den mest populära drinken heter Apple fuzz. Men man kan även få sådant som funnits på menyn tidigare. Och om det är något man verkligen inte vill ha eller kanske inte tål är det bara att säga ifrån.

– Vi har många stammisar som har sina egna favoriter. Kan vi lösa det så gör vi det, säger Andreas.

fasta

Vill man kan man även följa Juiceverkets tvådagars juicefasta eller träningsfasta. Dessa går ut på att man nollställer belöningssystemet som kanske vrålar efter socker. Ingen av juiceverkets juicer innehåller nämligen vitt socker och inte heller mejeriprodukter. Vill man hålla på mer än två dagar går det också bra.

– Jag höll själv på i tio dagar som mest, berättar Andreas.

När jag avslutningsvis frågar varför man egentligen ska dricka juice, kommer svaret blixtsnabbt:

– För att det är gott! Säger Andreas Wilson och ler brett.

Louise Flinck
Publicerad: 25 augusti 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp