Mumin Kaffe – ett café för barnen

Sanna Kiiski var en hyllad programledare i finsk teve. Men över en natt förändrades allt när hennes son drabbades av cancer och var nära att dö. Sanna tillbringade ett halvår med honom på sjukhus och hade tid att fundera över vad hon ville göra med sitt liv.

Det ledde till att hon drog igång Mumin Kaffe, en cafékedja som gjort succé i Finland och nu ska spridas i hela Europa. Sverige har fått sitt första café i Gamla stan.

På sjukhuset fick Sanna idén att starta något med Tove Janssons filosofi i grunden, och resultatet blev Mumin Kaffe, en cafékedja där barnen serveras före de vuxna och där barnen och deras värld synliggörs. Mumin Kaffe har gjort succé i Finland och nu har det första caféet öppnat på Österlånggatan i Stockholm. 

Sanna Kiiski har grundat Mumin Kaffe-caféerna som nu öppnar i Gamla stan i Stockholm. Foto: Esko Jämsä/ Kirkko ja kaupunki
Sanna Kiiski har grundat Mumin Kaffe-caféerna som nu öppnar i Gamla stan i Stockholm. Foto: Esko Jämsä/ Kirkko ja kaupunki

– Jag satt med min son i dödens väntrum och såg många barn som inte klarade sig. En blå lampa tändes i salen varje gång ett litet barn miste livet, och det gjorde så ont i mig. När min pojke till slut klarade sig kände jag en oerhörd tacksamhet, men jag kunde inte sluta tänka på de stackars barn som inte klarade det. Jag ville göra något för barn och kom att tänka på Tove Janssons novell Det osynliga barnet, som handlar om en liten flicka som inte blir sedd. Hon tappar självförtroendet och blir till sist osynlig. Det som räddar henne är att Muminmamman visar henne kärlek och uppmärksamhet, då blir hon steg för steg synlig igen.

mumin_liten2

– Jag kom att tänka på att det inte fanns några barnvänliga caféer i Finland, barn är sällan välkomna på restauranger och caféer och ses ofta som ett störande inslag. Nu ville jag starta ett café där både barn och vuxna är välkomna att fika i Mumintrollens underbara värld.

Sanna kontaktade Bulls Licensing som har familjen Janssons uppdrag att licensiera ut varumärket Mumin och fick så småningom rättigheterna till Mumin Kaffe. Idag består kedjan av sex caféer och expansionstakten är hög. Alla caféer har öppnat efter december 2016, så tempot är högt.

Nu har det första caféet startat i Sverige, i Stockholm på Österlånggatan i Gamla stan.

– Mumin är ett känt och älskat varumärke i stora delar av världen. Nu ligger fokus på etablering i Sverige, övriga Norden och Baltikum och sedan resten av Europa och några väl utvalda länder i Asien.

Mumin Kaffe ska dels bestå av egna caféer men också av caféer som drivs av franchisetagare. 

mumin_liten6

På Mumin Kaffe kliver man rakt in i Mumindalen och får en fikastund där barnens behov står i centrum och där personalen ser barnen och alltid serverar dem först. Porslinet, inredningen, figurerna – allt är hämtat från Mumintrollens värld. I cafédelen finns en liten butikshörna där man kan köpa koppar, t-shirts och andra Muminprylar. All inredning är nordisk och caféerna erbjuder även bord och stolar i barnstorlek, klätterväggar, myshörnor och gungor – och förstås mängder med böcker. Idén är att främja läsning för barnen och ge dem alternativ till att stirra på en skärm.

Sanna Kiiski är full av tillförsikt inför etableringen i olika länder.

– Efter det som hänt är jag inte rädd för något längre, inga projekt och inga utmaningar känns för stora eller svåra. Jag brinner av lust att ta tag i nya projekt och utveckla konceptet med Mumin Kaffe-kedjan. Vi ska expandera i Europa och siktar på att ha caféer i drygt 40 länder inom en snar framtid.

Redaktionen
Publicerad: 3 oktober 2017
Foto: Press

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp