Njut av hösten med ett glas rött

Under sommarhalvåret är det rosé, cava och champagne som det dricks mest av I vårt avlånga land. Men så fort vi närmar oss hösten är det ett mustigt rött vin vi vill ha. Att dricka till maten eller krypa upp I soffan och sippa med kärleken eller vänner.

Bland de mörka och rustika vinerna är Amaronevinerna väldigt populära och har de senaste åren mer eller mindre nått kultstatus. Så vad är då ett Amaronevin?

Vinet gör I trakterna kring italienska Verona där man med svala vindar från norr och varma sommarvindar från söder ger druvorna bade syra och sötma, vilket är nödvändigt för att tillverka de kraftiga Amaronevinerna.

I slutet av september varje år plockas druvorna men istället för att börja göra vin på dem direkt torkas druvklasarna i trä- eller plastbackar i minst tre månaders tid. Druvorna tappar då upp till femtio procent av sin vikt och den russinlika druva som blir resultatet av denna process är sockerrik och mustig vilket ger en tydlig doft och koncentrerad smak.

Det går att dricka amaroneviner direkt men de flesta vinner på att lagras och en del ska ligga så länge som upp till tio, femton år innan de nått sin absoluta topp.

Namnet kommer från det italienska ordet ”amaro”, som betyder bitter. Doften är ofta portvinslik, fast torr. Den höga alkoholhalten (ofta runt 15-16 procent) och den stora koncentrationen av frukt gör att man upplever att Amarone har en viss sötma.

Nu när ni fått reda på mer om ursprunget vill ni kanske ha tips på vad man ska välja? Två av dessa populära viner heter Amarone Della Valpolicella och Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore.

 Amarone Della Valpolicella

Vinets karaktär är kryddig med en nyanserad doft av fat, torkad frukt, viol, lakrits, salvia och mjölkchoklad. Smaken är rik med inslag av torkad frukt, fat, viol och torkade kryddor. Vinet passar utmärkt till kraftigare kötträtter som exempelvis viltstek med rödvinssås, syltade trattkantareller, gräddig gratäng och vällagrad italiensk ost som Parmesan och Pecorino. Detta vin tål att lagras I flera år och vinner på att dekanteras innan servering.

  • Producent: Pasqua
  • Land: Italien
  • Artikelnummer: 2358
  • Alkoholhalt:15%
  • Pris: 199kr

Pasqua Ripasso Valpolicella Superiore

Ripasso är ett vin som är nära besläktat med Amarone. Vinet har jäst tillsammans med druvskal av Amarone. Detta vin har en kryddig doft av fat, körsbär, björnbär, örter och vanilj. Smaken är mjukt balanserad med inslag av fat, körsbär, blåbär, örter och lakrits. Pasqua Ripass Valpolicella Superiore funkar väldigt bra tillsammans med kraftigare kötträtter och pasta

  • Producent: Pasqua
  • Land: Italien
  • Artikelnummer: 5353
  • Alkoholhalt: 13,5%
  • Pris: 99kr
Louise Flinck
Publicerad: 9 september 2015
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp