Ny metod ska få choklad att smaka godare

Det är inte ofta vi skriver om mikrobiologi på Improveme.se, men när det involverar choklad, vin, öl och bröd så måste vi ju faktiskt dela med oss av nyheten. Forskare har nämligen hittat ett sätt att få choklad att smaka ÄNNU bättre!

Efter skörd samlas kakaobönorna ihop och läggs i stora trälådor eller till och med i högar på marken på gårdarna där de växer. Vid det här laget är bönorna omgivna av en oaptitlig vit geggig puppa som består av bland annat socker, protein, vatten och pektin. Mikrober i omgivningen börjar sedan ”äta upp” puppan genom en jäsningsprocess.

Det är denna jäsning som ger kakaobönan dess olika kvalitéer. I en del fall kan mikrober tränga in i bönorna och ge dem en obehaglig smak. Men genom att tillsätta jäst som utkonkurrerar de naturliga mikroberna kan man slippa denna bieffekt. Så forskarna gav sig i kast med att leta jäst för glatta livet och har kommit fram till att den från vin, sake, öl och bröd är den som gör det bästa jobbet.

Vid ett blindtest valde alla ur den (mycket entusiastiska, vem vill inte vara med här liksom?) provsmakningspanelen chokladen som var framställd med den nya metoden.

Eftersom man nu hittat en ny metod som gör att man kan tillsätta den nya jästkorsningen kommer vi framöver att kunna få skräddarsydd choklad. Det ser vi fram emot!

Louise Flinck
Publicerad: 16 juli 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp