Romantiska viner inspirerade av Romeo och Julia

Även om man inte är så välbekant med litteratur och teater är det ändå få som missat kärlekshistorien om Romeo och Julia – en av William Shakespeares mest kända berättelser.

Det tragiska skådespelet handlar om Romeo Montague och Julia Capulet från Verona. Deras familjer låg i fejd men trots detta blev ungdomarna kära i vandra. Att få tillstånd av släkterna var inte att tänka på så efter att Romeo förklarat sin kärlek till Julia på hennes balkong gifte de sig i smyg.

romeojulia

Men familjen Capulet tycker att Julia ska gifta sig med greve Paris. Efter många turer hit och dit med förvisning och mord, tar Julia gift för att slippa gifta sig med greve Paris. Men giftet ska bara göra henne skendöd. Oturligt nog är inte Romeo invigd i planen och tror att hon är död när hon i själva verket sover. Förtvivlad tar han sitt liv bredvid sin älskade, och när Julia vaknar och inser vad som skett tar även hon livet av sig.

De båda familjerna blir ångerfulla och försonas i skam. Pjäsen slutar med orden: ”For never was a story of more woe / Than this of Juliet and her Romeo” (Ty inga älskande ha lidit så / Som Julia och hennes Romeo)

juliasbalkong

Numera är Julias balkong i Verona ett populärt turistmål dit kärlekskranka människor från hela världen vallfärdar. Många ristar in sina namn på Julias dörr och hus. Det lämnas runt 3 000 kärleksmeddelanden varje dag på denna romantiska plats.

dorr

Dörren till Julias hus är fullklottrad med namn på par som hoppas på den eviga kärleken.

Precis som så många andra kändisar får nu det berömda kärleksparet ett eget vin. Pasqua – ett av Italiens äldsta familjeägda vinhus – lanserar nu vinet Romeo och Juliet, som en hyllning till kärleken och staden Verona. Etiketten är en direkt avbild av  kärleksmeddelanden från innergårdens väggar. Pasqua har sin bas i Valpolicellaregionen runt Verona, som är berömt både för sina högkvalitativa viner och som skådeplats för Shakespeares kärleksdrama.

 

prosecco

Pasqua Famiglia Prosecco Brut Romeo & Juliet

Doften är fruktig med inslag av päron, gula frukter och en nyans av mandelmassa. Smaken är torr med lätt fruktsötma och mjuka bubblor. Avnjutes på egen hand eller tillsammans med sallader och antipati.

vittvin

Pasqua Famiglia Bianco Romeo Juliet 2014

Vinet har en god doft med inslag av citrusfrukter, persika och mandel. Smaken är torr med intensiv arom och långvarig smak. Passar utmärkt till lätta och medelkraftiga fiskrätter. Varför inte en Pasta Bouillabaisse med krämig tomatsås, räkor, musslor och fisk. Pasqua Famiglia Bianco Romeo Juliet 2014 går utmärkt att avnjuta idag ,men kan även lagras i 1-2 år.

vittvin

Pasqua Famiglia Rosso Romeo Juliet 2013

Vinet har nyanserad doft med inslag av röda frukter, plommon samt kryddor. Smaken har en härlig, välbalanserad längd och gifter sig förträffligt med lite kraftigare kötträtter och vällagrad ost. Exempelvis en vildsvinstek med gräddig svampsås och grillad polenta. Eller varför inte bara med en god och vällagrad parmesan. Kan gärna lagras några år.

Vinerna kostar 89 kronor och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 2 november.

 


Text: Louise Flinck
Publicerad: 30 november, 2015