Rymdodlat är den senaste ekotrenden

För första gången har astronauterna på rymdstationen ISS ätit sallad som de själva odlat. Kanske blev det en Caesersallad på de röda romansalladsbladen.

I mitten av augusti i år kunde astronauterna på stationen ISS för första gången äta sallad som de odlat själva i det specialbyggda växthuset ”Veggie”. Röd romansallad såddes i början på juni och var nu färdig för skörd. Romansallad är basen i Caesarsallad och möjligen var det som serverades. Kanske använde de sardeller i såsen eller Worcestershire sauce som i orginalet.

Det är dock inte första gången sallad odlas på ISS men tidigare har man skickat tillbaka allt till jorden för analys. I analysen ansågs salladen som ätlig och kunde därför ingå i astronauternas middag.

gronsaker-rymdodlat

Att odla grönsaker på ISS är en del av Nasas forskningsprojekt att i framtiden kunna förse längre rymdvistelser och baser på andra planeter med mat. Men att kunna odla sallad i rymden är inte bara en fördel för astonauterna utan tekniken i växthuset ”Veggie” kan även användas på jorden.

På platser där det är svårt att odla som exempelvis i öknen. Samarbete finns redan med bland annat i Dubai som idag importerar 95 procent av sina frukter och grönsaker.

 

Artikeln är publicerad i samarbete med experterna på matsajten Professional Secrets.

Redaktionen & Professional Secrets
Publicerad: 14 september 2015
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp