Nu är vi tillbaka till framtiden

Har man Facebook eller är aktiv i några andra sociala medier kan man knappast ha missat att idag är det Tillbaka Till Framtiden dagen. Den 21 oktober är nämligen dagen då Marty McFly 1989 åkte hela vägen till 2015. Jättelångt fram tänkte vi som var med, och nu är vi här. Vad hände?

datum

Att kunna förflytta sig i tiden har länge varit en dröm för många. Vad man skulle göra och vart man skulle åka, ja det finns ju en hel del valmöjligheter om man säger så. I Tillbaka till framtiden satsade man på spelresultat. Att få en bok med alla spelresultat så man vet precis vad man ska satsa på för att vinna vore ju inte dumt. Men uppenbarligen kan det ställa till med problem också. Det vet vi som sett filmerna.

almanacka

I en intervju med filmens manusförfattare Bob Gale, berättar han att en hel del av prylarna från framtiden faktiskt slagit in. Som platta tv-skärmar, skype-aktiga samtal (det var Hedvig med näsan förresten före Marty McFly med) där vi kan se varandra och de där mystiska glasögonen som Doc Brown har. De påminner en hel del om Google-glajjor.

poster

Det mest spektakulära i filmen var dock de flygande bilarna och skateboarden utan hjul som bytt namn till hoverboard. Det är inget var och varannan människa ses åka runt på. De flygande bilarna lär vara ganska långt borta än, men hoverboards finnas runt knuten. Dock inte sådana som fanns i filmen där man kan åka var som helst, nej de som är på gång har en teknologi som bygger på magneter och de hittar man inte var som helst. Så riktigt lika kul som Marty lär vi inte få inom en snar framtid.

hoverboard-a
martyhoverboard

Bob Gale berättar att han retar sig på att de inte förutsåg de smarta telefonerna. Små datorer där man kan kolla upp fakta, ringa, spela och vad man nu hittar på.

– Vi tänkte inte på det, säger han.

En annan sak som kanske inte heller är helt rätt tolkat är modet. Eller snarare tekniken som de gissade skulle finnas i modet. Självsnörande skosnören, jackärmar som justeras automatiskt och andra finesser är inget man ser dagligdags direkt. Vi ser inte heller riktigt sådär futuristiska ut med pansardetaljer på kläderna och utflippade sminkningar till vardags. Kanske Lady Gaga, men få av oss andra. Faktum är att Martys kläder från 1989 med dunväst, jeansjacka, gympaskor och jeans passar precis lika bra nu så här 26 år senare. Men å andra sidan skulle hans 2015 års jacka faktiskt kunna finnas med i vilket H&M designsamarbete som helst. Fast kanske utan de där hiss-ärmarna då.

tillbaka-fashion
Njaäe. riktigt så här ser vi inte ut idag.
martyfashion
Som klippt och skuren ur någon H&M-trend annons.

Men den där hoverboarden suktar vi fortfarande efter…

Louise Flinck
Publicerad: 21 oktober 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp