Så gör du för att hitta din första bostad

Just nu är det hög tid att lämna in sin ansökan för högskoleutbildningarna. Men att välja utbildning och stad är inte det enda som kan vara svårt. I samband med studier är det många som för första gången flyttar hemifrån, och att hitta en bostad kan kännas som ett omöjligt uppdrag. För att underlätta sökandet har vi satt ihop en lista med några goda råd!

Fråga vänner eller nära och kära
Ett smart tips är att börja kika bland sina kontakter. Kanske är det någon som bor i samma stad dit du ska flytta, eller studerat där tidigare. Att ta kontakt med personer i din närhet kan vara ett sätt att få in foten in på bostadsmarknaden. Vi vet att det är tufft att vara student och hitta en bostad, men kanske har man en vän som känner någon, som i sin tur har vidare kontakter – och vips, så finns en ledig bostad som väntar på dig!

Ta till de digitala verktygen
Idag finns det mängder av digitala tjänster som underlättar i sökningar av såväl bostadsrätter som hyresrätter. Fördelen är att du kan nå ut till flera personer samtidigt, vilket ökar dina chanser att hitta drömbostaden. Exempelvis Homii.se listar lediga hyresbostäder i Sverige och kan göra det enklare för dig att på ett tryggt och smidigt sätt hitta en hyreslägenhet, oavsett var i landet du önskar bo.

Ökar tryggheten
Marknaden för andrahandsuthyrning kan kännas osäker, och tyvärr sker det många lägenhetsbedrägerier idag – speciellt vid terminsstarter. Därför finns ett stort krav på säkra tjänster som ökar tryggheten för dig som är bostadssökande. Fördelen med en tjänst som Homii är att ingen på plattformen är anonym, och du som söker bostad kan se via uthyrarnas profilbilder vem det är du pratar med. Uthyrarna kopplas även samman via ett vänskapsnätverk där det går att se vem som känner vem. Detta också i syfte att öka säkerheten och tryggheten.

På mindre säkra plattformar finns stor risk att bedragare kan hålla till, eftersom de då blir mer anonyma. Det gäller alltså att vara försiktig och se till att kontrollera om personen i fråga är kontraktsinnehavare för lägenheten, samt om denne har tillstånd att hyra ut i andrahand.

Var ute i god tid och ha tålamod
Eftersom det kan vara tufft att hitta bostad som student gäller det att vara ute i god tid med sitt sökande, men också att ha tålamod. Även om du ställer dig i en bostadskö kan det finnas många intressenter före, som helt enkelt har företräde om en lägenhet skulle bli ledig. Det kan också vara ett tips att redan nu börja söka sig runt och se vad marknaden har att erbjuda, även om du inte kommit in på högskolan ännu.

På så sätt har du redan några potentiella alternativ när det väl blir dags. Och under tiden har du kunnat samla på dig information om de olika fastighetsägarna, men också skapat nya kontakter. Det kan därtill vara fördelaktigt att ringa runt till de olika hyresvärdarna så att de har dig färskt i minnet och kan kontakta dig om något passande skulle dyka upp.

Se över andra alternativ
Även om en hyresvärd gett dig ett nej är det ingen anledning att sluta leta. Däremot kan det vara värt att se över de krav du idag har på bostaden. Att exempelvis hitta en lägenhet mitt i storstan är inte det enklaste uppdraget och det kan därför vara värt att se om det finns likvärdiga lägenheter i någon av stadens förorter.

Oftast finns det fler lediga lägenheter och till mer förmånliga hyror om du kan tänka dig att bo några kilometer från centrum. Idag har också många av de mindre orterna snabba och smidiga förbindelser in till stadskärna, skolor och arbetsplatser.

Artikeln är ett samarbete med Homii.se

Publicerad: 30 mars 2022

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp