Emelies dagbok med långt hår

Dag 1. Jag kliver in på Skönhetsbaren klockan 17 en relativt solig eftermiddag med en magkänsla likt den hyperaktiva barn har efter att de svalt en liter sockerdricka. I dörren blir jag bemött av Sabina och mitt nya hår som så prydligt ligger och väntar i en skyddande plastförpackning. Håret har delats upp i tre så kallade ”hårtränsar” och ett 20-tal slingor. Med hjälp av mikroringar virkas det egna håret fast samtidigt som man trär in hårslingan. För att försluta ringen används sedan en tång som klämmer åt båda sidor mot varandra. Efter knappt två timmar är jag klar och supernöjd med resultatet! Hårbotten är av naturliga skäl ganska öm, vilket leder till att första natten blir lite svår att uthärda när jag är van att sova på sidan (där slingorna med fästen nu sitter).

Dag 2. När jag vaknar upp efter första natten har fästena, som lovat, släppt lite grann från huvudet. Det känns nu behagligare men hårbotten värker fortfarande lite grann, så när en bekants bebis greppar en näve av mitt nya hår senare under dagen ser jag mig runt efter närmaste plats av svimma av på.
Jag har ännu inte vant mig vid längden, ca 20 cm mer än vad jag är van vid, så håret hinner många gånger bekanta sig med dagens maträtter innan jag själv gör det. När jag sätter mig på bussen får jag nu börja ta fram den bakre delen av håret och lägga det längs sidorna.

Dag 3. Eftersom hårextensions ska behandlas på samma vis som torrt och skadat hår har jag blivit rekommenderad att inte tvätta det igen förrän imorgon. Med tanke på att det är fredag och allt vad det innebär gör detta mig en aningen frustrerad. Jag lyckas tvätta endast övre delen av huvudet med hjälp av tålamod och en stadig hand.
Innan jag försvinner ut på stan lockar jag mitt hår och upplever för första gången på länge att jag både kan ha lockar samtidigt som det ser långt ut.

Dag 4. Lördag och äntligen dags för min första ordentliga tvätt! Jag tvättar håret med mitt vanliga schampo för normalt hår, på rutin, men avslutar med en inpackning från Phc (Professional Hair Care). Inpackningen har en fräsch doft av druva, precis som det tillhörande silikonserumet. När jag använt inpackningen upplever jag att håret fortfarande är lite torrare än vad det borde va, så innan serumet åker in tar jag en liten klick av inpackningen och blandar ut det med vatten, som jag sedan drar genom håret. (Detta fungerar som nödlösning om du glömt av någon anledning har balsam tillgängligt men inte en vårdande produkt)

Dag 5. Mitt förlängda hår har oförklarligt nog tagit efter mitt naturliga fall och smälter därför väldigt bra ihop med resten av håret. När jag vill styla mitt hår till vardags eller finare tillfällen använder jag mig nu av Philip B’s Jet Set hair spray, som till skillnad från många andra hårsprayer har en fräsch och söt doft som man faktiskt vill bära.

Dag 6. Jag börjar vänja mig med håret, längden och de nya rutinerna. När någon bekant frågar om jag har satt in extensions vill jag svara nej. Det är mitt hår nu. De flesta märker faktiskt inte att jag har hårförlängningar, vilket känns bra. Troligtvis för att formen och färgen är densamma som mitt naturliga hår.

Dag 7. Idag testar jag att tvätta håret med schampo och inpackning från Philip B, vars produkter är specialiserade på att ge fukt och näring till torrt hår. De håller vad de lovar och gör håret mjukt. När det kommer till inpackningar och balsam är jag noga med att inte låta det täcka håret från öronen och uppåt. Toppen av huvudet består näst intill enbart av mitt egna hår som får sin fukt från hårbotten, vilket gör att produkter för torrt hår endast tynger ner krönet så att säga.

SUMMERING
När Sabina informerade mig om skötselråden för det förlängda håret blev jag först lite stressad över hur jag skulle hinna med allt. Jag som i vanliga fall glömmer att borsta håret skulle nu träda in i en värld med inpackningar och vårdande produkter. Lyckligtvis var detta inget tidskrävande moment.

Håret tvättas var tredje dag med schampo och behandlande balsam/inpackning. Innan läggdags görs en eller två flätor i håret för att hålla det på plats, och på morgonen borstar jag igenom det och sprayar balsamspray utmed längderna för att hålla det fuktigt. Under dagen kan jag använda serum för att behålla fukten och för att ge håret lite extra lyster. Själva fästena märker jag inte av efter en vecka. Håret känns som mitt eget och agerar på samma sätt. Vad jag själv upplevde som oväntat var att jag tappade en del av det förlängda håret när jag borstade igenom det.

Nu, snart en månad efter att jag satte dit mina extensions kan jag se och känna en skillnad på hårets tjocklek. Den tjocka lejonmanen som jag bar på den första veckan har tunnats ut, vilket jag ser som både ett plus och ett minus.Nackdelen är just att håret blir tunnare. Fördelen är att det känns naturligare, och betraktas på samma sätt. I början var jag tvungen att fokusera mycket på toppen av huvudet och ge den delen extra mycket volym, för att jag fruktade ett ”ägghuvud”. Men kort sagt är jag mycket nöjd.

Bildspel: Emelies dagbok med långt hår

Bildspel: Emelies dagbok med långt hår

2008-04-09 19:49:00

Publicerad: 9 april 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp