Smorde huvudet med motorolja

Varning! Pröva inte det här själv!

Man får höra mycket, men också lära sig mycket när man träffar folk som kommit för att få råd om sitt hår. För en tid sedan kom en ung man, han höll på med vetenskapligt inriktade studier och hade också läst mycket aktuell litteratur om tunnhårighet. Vi kom in på det Bostonbaserade medicinska utvecklingsbolaget Follica och dess försök att återställa hårväxt genom att manipulera huden att via stamceller bilda nya hårsäckar.

-Jag hade en skolkamrat, berättade han. Det var en kille på knappt 15, redan då tunnhårig och mobbad. Killarna som retade honom mest hade själva yviga frisyrer, som de stylade med olja.
Min kamrat ville också fixa till sitt hår, så att det skulle se bättre ut, men han använde vanlig motorolja. Resultatet blev en förfärlig inflammation med bölder och sår i hårbotten. Det mesta av det hår han hade försvann. Men senare åkte han hem till gamla Jugoslavien på sommarlovet och där fick han hjälp av plastikkirurger. Förmodligen skalade man bort en massa ytliga ärr. Under hösten började det växa hår på hans huvud. Han fick tjockt med hår, mycket mer än han någonsin haft.

Min sagesman medgav, att han inte hade så mycket detaljer om vad som egentligen hände, han hade inte varit nära bekant med ynglingen i fråga. Men han hade erinrat sig historien när han läst om Follica. Frontfigur i det företaget är en välkänd forskare, Georg Cotsarelis. Han har forskat på hudens stamceller, speciellt på vad som händer när huden läker i samband med skador. Då ansamlas stamceller från olika ursprung, och i samband med att huden läker uppkommer nya hårsäckar. Genom att tillföra en speciell sorts tillväxtfaktor, kända som Wnt-proteiner, kunde man mer än fördubbla nybildningen av hårsäckar. När djurförsök visade att detta faktiskt var möjligt, bildade några av forskarna ett företag, Follica, för att om möjligt utveckla en klinisk metod mot skallighet. Receptet kan sammanfattas, mycket förenklat: Skrapa bort ytlagret av flinten, tillsätt Wnt-protein på såren, få håret tillbaka när ytan läker.

Motorolja i hårbottnen, sår, ytliga ärr, bortskrapning av ytan, ny hårväxt. Kanske en vandringssägen, i alla fall absolut inte en behandling jag rekommenderar till någon. I Karibien finns en huskur mot flintskallighet. Man går till en kohage och böjer fram flinten så att en ko slickar på den. Sedan börjar håret växa. Exemplen är många. Follica vilar på en helt annan vetenskaplig grund, vilket inte hindrar att de som satsat pengar i företaget medger att det är ett högriskprojekt. Mycket kan gå fel, tumörceller kanske uppkommer samtidigt. Jag håller fast vid min tidigare ståndpunkt: Det kommer sannolikt att dröja flera årtionden innan man har en säker och fungerande metod mot tunnhårighet, baserad på stamcellsforskning.

Bildspel: Smorde huvudet med motorolja

Bildspel: Smorde huvudet med motorolja

[email protected]

2008-04-24 06:45:00

Publicerad: 24 april 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp