Jan Jernbeck svarar läsarna

Skönhetsrådets Jan Jernbeck från Akademikliniken svarar på läsarnas frågor.

Vad finns det för risker och biverkningar med lipolys/lipolyssprutor och var kan man utföra detta?
SVAR: Det finns idag flera tekniker som syftar till att ta bort fett. Den mest använda tekniken vid större behandlingar är så kallad fettsugning, men det finns även andra behandlingar som kan ta bort mindre fettmängder. Till exempel ”externt ultraljud” men också lipolys.

Lipolys innebär att man sprutar in ett kemisktämne som bryter ner fettcellerna. Denna teknik kan användas inom mindre områden som ojämnheter på kroppen, som exempelvis dubbelhakor. Fördelen är att behandlingen kan göras i lokalbedövning. Nackdelen är att tekniken inte är helt enkel att styra, det är svårt att avgöra hur mycket som kommer att försvinna efter varje behandlingstillfälle. Något större område kan inte behandlas med denna teknik.

Ett legalt problem i Sverige är att en del av de kemikalier som används inte varit tillåtna i Sverige. Det har utförts behandlingar av erfarna internationella plastikkirurger på det internationella möte som Akademikliniken ordnade här för någon vecka sedan. Vi avvaktar utvärderingen av dessa patienter och återkommer med information efter att vi har sett resultaten.


Botox innehåller albumin, som är en mindre fraktion av humant blod. Finns det något känt fall där en människa blivit smittad av något som går att bli smittad av via blod, till exempel hepatit eller HIV? Har inte sett någon information om detta någonstans innan.

SVAR: Botox är ju delar av ett såkallat neurotoxin. Det behandlas årligen flera miljoner patienter med Botox. Vid framställning av läkemedlet så avdödas alla eventuella smittoämnen. Min uppfattning är att det är riskfritt att ta Botox ur smittsynpunkt.


Ett Botox-ingrepp vid kinderna, hur är priserna vid ett sådant ingrepp?
SVAR: Priserna på Botox- behandlingar varierar beroende på hur stor mängd av preparatet som används (eftersom preparatet är dyrt). Dessutom är det av betydelse hur många områden som behandlas. Priset varierar från cirka 3000 kronor och uppåt. Det är oklart vad du önskar behandla men du nämner kinderna. Det kanske kan vara på sin plats att påpeka att Botox är ett medel som blockerar musklernas aktivitet och inte felaktigt, som många tror, fyller ut ojämnheter och rynkor. Botox fungerar genom att minska muskelaktiviteten och på det viset göra att huden inte rynkas.

Vad kostar det att göra en läppförstornig genom att spruta in fett i läpparna?
SVAR: Läppförstoring genom fettransplantation är den vanligaste kirurgiska behandlingen. Många vill gärna prova läppförstoring genom att spruta in såkallade fillers av typen Hyaluronsyra (Juvederm, Restylane etc). Nackdelen med sådana preparat är att de smälter ner som en isbit och är borta efter ungefär ett halvår.

Fettransplantation innebär ett kirurgiskt ingrepp där fett sugs ut från kroppen, prepareras och sprutas in. I början är läpparna väldigt svullna och man måste därför vara beredd på en läkningsperiod om åtminstone tre veckor. Fördelen är att det fett som är inläkt är på plats permanent. Ibland kan det vara nödvändigt att göra operationen i två seanser, d.v.s fylla på läpparna efter 3-6 månader för att uppnå det slutgiltiga resultat som patienten önskar. Kostnaden för behandlingen börjar på cirka 10 000 kronor. Inte sällan kombineras också fettransplantation med någon form av kirurgisk plastik för att rotera ut det läppröda och på så vis ge läppen en bättre form.

Är det ofta så att kapselkontraktur inte går att åtgärda? Blir brösten återställda om man tvingas ta ut implantaten?
SVAR: Kapselkontraktur innebär att kroppen bildar en hinna runt implantatet som förtjockas och skrumpnar och då uppstår en kapselkontraktur. Bröstet känns då hårt även fast implantatet är mjukt. Det finns några behandlingsalternativ. Personligen föredrar jag att operera en helt ny ficka och byta ut implantatet mot ett helt nytt om det inträffar. Ett annat alternativ är att vidga fickan som implantatet ligger i och på så vis skapa mer utrymme och rörlighet för implantatet. I de fall kapselkontraktur återkommer kan man överväga att byta implantatstyp. Kapselkontraktur är inte farligt men kan vara obehagligt och bröstet kan bli hårt och deformerat. I undantagsfall kan man tvingas att avlägsna implantatet.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Jan Jernbeck, plastikkirurg på Akademikliniken:
Ställ din fråga till Jan Jernbeck här!

Bildspel: Jan Jernbeck svarar läsarna

Bildspel: Jan Jernbeck svarar läsarna

2008-06-24 12:40:00

Publicerad: 24 juni 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag