Makeup efter ingreppet

Är du kry nog att gå tillbaka till jobbet efter ingreppet?
Men har fullt med fula blåmärken överallt?
Så här mejkar du dig för att dölja dem.

De flesta vill återvända till arbetet så fort som möjligt efter ett ingrepp. Den ansvarige kirurgen talar om när det är fysiskt möjligt att göra det, det brukar röra sig om ett par dagar.

Men det kan ta veckor
innan utseendet normaliseras efter en operation. Det betyder dock inte att du måste stanna hemma och vänta så länge trots att du känner dig pigg. En radda produkter och makeuptekniker finns till för att hjälpa dig.

Till att börja med
måste du fråga din läkare när det är okej att börja använda smink igen. På blåmärken och svullnader går det bra att applicera makeup redan efter någon dag, men har du sytts kan du inte täcka över stygnen utan måste vänta tills de har tagits bort och såret har läkt fullständigt.

Du kan använda
speciellt smink som din läkare har rekommenderat, eller vanlig makeup som du är van vid sedan tidigare. Men kladda inte på med din gamla mascara och foundation, köp nya produkter som är fräscha och har rena applikatorer. Försäkra dig om att de är hypoallergeniska och oparfymerade.

För att dölja ärr
efter stygn och blåmärken ska du jobba med en bra, täckande concealer. Välj en vattenfast variant som matchar din hudton. Har du gula och röda skuggor kring dina blåmärken kan du applicera en färgkorrigerare ovanpå. En grön korrigerare reducerar en röd ton i huden och en blå neutraliserar gult. Korrigeraren är en tunn kräm som smörjs på innan din foundation.

Är du svullen
i ansiktet kan du trolla med en mörk skugga och en ljus highlighter. Den mörka skuggan appliceras på områden du vill förminska och den ljusa på områden som du vill förstora. På så vis kan du ge illusionen av helt nya konturer i ansiktet.

Du får inte heller glömma att tvätta av din kamouflagemakeup ordentligt på kvällen. Eftersom sminket är så täckande är det extra viktigt att låta huden andas på natten. Använd en djuprengörande ansiktsvätt och ett bra ansiktsvatten efteråt. Avsluta med att smörja in dig med reparerande nattkräm.

Källa: plasticsurgery.org

Bildspel: Makeup efter ingreppet

Bildspel: Makeup efter ingreppet

[email protected]

2008-07-14 07:42:00

Publicerad: 14 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp