Många tror fortfarande att alla tjejer blöder vid det första samlaget.
Men det är en minoritet som gör det.
Myten får många tjejer att operera sig.
Efterfrågan på operationer som ska rekonstruera mödomshinnan ökar, skriver Aftonbladet och DN. Sommarens många vigslar är orsaken.
Vissa tjejer känner sig tvungna att bevisa sin oskuld på bröllopsnatten, genom att blöda några droppar. Om de redan har haft sex någon gång innan, oroar sig tjejerna för att maken ska upptäcka detta. Därför vänder de sig till en plastikkirurg.
Men det är bara en av fyra tjejer som blöder vid det första samlaget, skriver Aftonbladet. Och någon heltäckande mödomshinna har inte heller en oskuld, däremot kan oskulder ha kvar rester av en hinna kring slidöppningen.
Därför är ett ingrepp som ska rekonstruera mödomshinnan omöjligt -det går bara att återskapa något som ska likna rester av mödomshinnan, säger plastikkirurgen Jan Jernbeck till Aftonbladet. Och det går inte att garantera att kvinnan blöder vid det första samlaget efter operationen. Precis som inte alla riktiga oskulder blöder.
-Vi försöker förklara det för kvinnor så att man kan jobba bort det här, säger Jan Jernbeck till Aftonbladet.
Flera röster höjs för att få slut på de onödiga operationerna, eller snarare efterfrågan på dem. Lösningen stavas upplysning.
-Det här handlar om kvinnor som handelsvaror och objekt. Det blir ett ramaskri när man säger att mödomshinnan inte finns, för hur ska man då kontrollera om kvinnan har haft sex eller inte. Men man skulle inte behöva kontrollera vare sig kvinnor eller män, det handlar om att alla har rätt till sin egen kropp, säger barnmorskan och forskaren Monica Christianson till Aftonbladet.
-Mödomshinnan är som en modern from av kyskhetsbälte.
2008-07-18 14:23:00