Vad är BDD?

Är du så upptagen av ditt utseende att du inte kan leva ett normalt liv? Du lider troligen av BDD.
– Jag gick bara ut om jag absolut var tvungen, säger Danielle Nulty som drabbades av sjukdomen.

Body Dysmorphic Disorder, BDD, kallas även för dysmorfofobi på svenska. Det är en psykiatrisk sjukdom som innebär att den drabbade personen är överdrivet upptagen av en inbillad eller verklig men minimal fysisk defekt. Tvångstankarna ska vara så starka att de allvarligt drabbar det sociala livet.

Den som drabbas
spenderar orimligt mycket tid på att dölja den upplevda defekten, och därmed kan både studier och arbete bli lidande. Till sist kan det gå så långt att den sjuka personen undviker att umgås med andra människor överhuvudtaget, så att ingen ska kunna se ”defekten”.

Många som har BDD speglar sig tvångsmässigt eller utvecklar ätstörningar. Ett överdrivet användande av smink och ett behov av att fiska efter komplimanger hela tiden är andra symptom. Många som är sjuka försöker även genomgå estetiska ingrepp gång på gång. Lyckligtvis har allt fler plastikkirurger lärt sig att känna igen drabbade personer och ger avslag till BDD-personer som vill lyfta sig.

Ungefär en till två procent
av befolkningen har BDD och det är lika vanligt bland män som bland kvinnor. Sjukdomen bryter ofta ut i tonåren.

En av dem som drabbats
är brittiska Danielle Nulty, 26. I en intervju med Daily Mail berättar hon om sin kamp för att acceptera sig själv.

-Jag hade en lycklig
barndom. Men när jag kom i puberteten, var det som om allt förändrades över en natt. Jag tyckte att jag var en hemsk person på insidan och när jag tittade i spegeln tyckte jag att jag var ful, säger hon.
-Jag kunde se rynkor över hela ansiktet.

Danielle fick antidepressiva
mediciner och samtalsterapi, men det hjälpte inte.
-När jag var 15 blev jag besatt av mitt hår och trodde att det höll på att ramla av. Jag kunde se kala fläckar och kammade mig inte ens eftersom jag var rädd för att dra ut håret, säger hon.
-Jag gick bara ut om jag absolut var tvungen. Jag var övertygad om att folk stirrade på mig och tyckte att jag var deformerad.

Tankar på självmord
och en avbruten skolgång följde. Det var inte förrän Danielle såg en dokumentär om BDD på tv i vuxen ålder som hon insåg hur sjuk hon var och kunde söka hjälp från specialister på hennes problem.

För det finns hjälp
att få. Kognitiv beteendeterapi har visat sig ha bra effekt på BDD-sjuka. Medicin som påverkar serotoninhalten i hjärnan, så kallade SSRI-preparat, tycks fungera bra i kombination med terapi.

Tror du att du är drabbad
, sök hjälp hos en psykolog -inte hos en kirurg. Om du är under 18 år ska du vända dig till BUP, barn- och ungdomspsykiatrin. Är du vuxen ska du gå till den öppenpsykiatriska vården eller helt enkelt bara till din vårdentral där du ber om en remiss till en specialist.

Läs mer:
http://www.levamedbdd.dinstudio.se

Bildspel: Vad är BDD?

Bildspel: Vad är BDD?

[email protected]

2008-07-22 12:03:00

Publicerad: 22 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp