Mummy makeover

Allt fler kvinnor som har fött barn väljer att lyfta brösten och ta bort bristningar på magen efteråt.
En ny undersökning visar att intresset för plastikkirurgi bland nyblivna mammor är stort.

Kroppen förändras under en graviditet. Det är inte alla som kan förlikas med detta faktum.
I Storbritannien har det nu blivit vanligt bland kvinnor att boka en konsultation hos plastikkirurgen så fort de får reda på att de är gravida.

Kändisar som lägger sig
under kniven direkt efter förlossningen är förebilder. Läkarna avråder från att göra ingrepp så tidigt efter att barnet har fötts, men det struntar många kvinnor i.

Aftonbladet har gjort
en rundringning bland olika kliniker i Sverige, och den visar att trenden med mamma-plastik har nått vårt land. Efterfrågan är störst på bröstlyft, många mammor tycker att deras byst börjar hänga efter amningen. Bukplastik är också efterfrågat, det är vanligt att nyblivna mammor klagar över en slapp mage.

En undersökning på aftonbladet.se bland 2825 kvinnor som fött barn visar att 38 procent av kvinnorna anser att graviditeten har förändrat deras kropp i hög grad. Majoriteten uppger att de var nöjda med kroppen innan de fick barn, medan betydligt färre uppger att de fortfarande är nöjda efter födseln.

60 procent svarar
att de har jämfört sin kropp med kända personer som fött barn, och 40 procent svarar att de har övervägt en plastikoperation.

Aftonbladet har också intervjuat Denize, 29, som opererade sig för 170 000 kronor efter födseln.
-Jag mådde så psykiskt dåligt av att brösten och magen förändrades. Barnen fick en dålig mamma som inte ville visa sig på stranden och bada med dem. Jag tänkte inte på något annat än hur jag såg ut, säger hon.

Men alla är inte
lika entusiastiska till trenden.
-Det är inte accepterat av samhället att ha rynkig mage efter en graviditet. Och ännu värre: komplexen kan smitta till barnen, säger psykologen Elisabeth Cleves till Aftonbladet.
-Det är viktigt som förälder att inte spä på kroppsfixeringen, särskilt bland flickor.

Bildspel: Mummy makeover

Bildspel: Mummy makeover

[email protected]

2008-07-29 08:45:00

Publicerad: 29 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp