Nya bröst av fett

De bröstimplantat kvinnor får efter en canceroperation kan komma att ersättas av injektioner med fettceller. Svenska kvinnor har redan testat metoden.

Metoden som tidigare används inom plastikkirurgin, för att fylla ut gropar eller släta ut rynkor i ansiktet, har nu börjat testas på patienter som behöver bygga upp nya bröst, skriver Svenska Dagbladet:

–Fördelen är framför allt att det blir snyggare, man slipper ärr och kvaliteten på vävnaden blir betydligt bättre eftersom det handlar om kroppsegna celler, säger Marie Wickman, verksamhetschef vid kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset.De första i landet

  Hon har lärt sig metoden i Frankrike och tagit initiativ till behandlingsförsöken, de första av sitt slag i landet.

 Fettcellerna sugs ut från magen, stussen eller låret och centrifugeras för att få fram rena, koncentrerade fettceller.Erbjuda metoden

  Tio svenska kvinnor har redan testat behandlingen med positiva resultat. Nu startar en ny studie där metoden ska prövas i större skala. Ett 50-tal kvinnor ska rekryteras. I första hand handlar det om att erbjuda metoden till bröstcanceropererade kvinnor som genomgått så kallad tårtbitskirurgi. Kvinnor som bara tagit bort en del av det drabbade bröstet.

Etablerad behandlingsmetod

  I Frankrike, USA och Italien är fettinjektioner redan en etablerad behandlingsmetod för bröstcanceropererade kvinnor.

 Nackdelen med fettinjektionerna är att de oftast måste upprepas, fyllas på, vid flera tillfällen.

Bildspel: Nya bröst av fett

Bildspel: Nya bröst av fett

2007-12-09 22:25:00

Publicerad: 9 december 2007

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige