Amalias krönika december 2007

Tycka vad man vill om skönhet men jag är helt övertygad om att alla har en skönhetsfetisch. En liten hangup, en liten besatthet av en produkt, ansiktsdrag eller kroppsdel som vi är extra måna om, intresserade av och som får oss att gå igång ordentligt.

Det behöver inte nödvändigtvis vara ett problemområde, det kan snarare vara tvärtom -något som vi gillar, så mycket att det nästan blir nördigt. För mig är det mina naglar. Om jag inte målat naglarna kan jag vara hur fixad som helst i makeup, hår -och klädväg men ändå känna mig naken och ofullständig.

Elin från Västkusten

Och så har det varit sedan min nagelbesatthet började. Det var då tjejgänget jag ingick i på högstadiet började hänga med Elin. Elin var från Västkusten och var lång, snygg, smart och rolig, hade ringar på varje finger -och långa målade naglar. Inom kort började hela tjejgänget odla långa naglar och bry sig om nagellack på riktigt. Innan dess hade ingen brytt sig nämnvärt om naglar, kanske målat på lack ibland men inte mer än så. Nu blev det nästan en sport.

Kosttillskott

Vi åt öljästtabletter och Silica för att naglarna skulle bli hårdare och provade oss igenom en mängd nagellack. När VeckoRevyn runt 1990 beskrev hur man gjorde fransk manikyr tog vi oss snabbt till närmaste H&M för att shoppa kittet med allt som behövdes för att få naglarna att se naturliga och fräscha ut. Märkligt nog var det ingen av oss som hoppade på 90-talets stora nageltrend med konstgjorda förlängningar. Förmodligen för att vi stoppat i oss så mycket kosttillskott att våra naglar växte som ogräs och var så hårda att vi inte behövde förstärka och förlänga. Däremot kunde jag inte motstå nageldekorationer – jag kan fortfarande inte kan låta bli att lacka på en och annan kristall ibland.

Hänt en del

Det har hänt en hel del på nagelfronten sedan Elin inspirerade mig och resten av tjejgänget att börja vårda naglarna, men det är något som hållt i sig med besked och som i mitt fall utvecklats till en mindre fetisch. En gång i veckan går jag helt loss på naglarna, fixar dom grundligt, väljer lack -alltid lika svårt att välja ljust eller mörkt, matt eller skimrande, extra hållbart eller snabbtorkande -och njuter av varenda sekund.

Nu vill jag veta vad som får dig att gå igång? Är du också nagelnörd? Besatt av olika hårfärger av frisyrer? Foundations? Puder? Maila mig och berätta!

Bildspel: Amalias krönika december 2007

Bildspel: Amalias krönika december 2007

2007-12-10 03:54:00

Publicerad: 10 december 2007

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige