“Jag kan allt om nålar“

Stina Auer arbetar på Ellipseklinikken och är specialiserad inom alla former av avancerade injektionsbehandlingar, såsom rynkreduceringar, ansiktskontureringar och olika typer av läppförändringar. Hon är även improveme:s senaste till skott i Skönhetsrådet, så ställ din fråga redan idag.

Du är vårt senaste tillskott i Skönhetsrådet, varför tackade du ja?
-Jag har arbetat mycket med alla typer av injektionsbehandlingar och känner därför att jag har något att erbjuda improveme:s läsare. Det känns som ett nytt och roligt projekt.

Vad kan våra läsare fråga dig?

-Jag kan allt om injektionsbehandlingar, så läsarna kan fråga hur man får fylligare läppar, hur man minimerar linjer eller helt enkelt hur ett litet lyft utan skalpell fungerar.

Finns det en viss målgrupp av kvinnor som väljer att fylla ut läpparna med Restylane?
-Ja, både och. Man kan säga att det finns två grupper av patienter. Några vill bara definiera läpparna lite mer och få tillbaka det utseende de hade en gång i tiden. Medan andra, oftast lite yngre tjejer och kvinnor, tycker att det är vackert med lite större, fylligare läppar. Ofta är det patienter som är mer medvetna om sitt utseende. Om man jämför med mina gamla barndomsvänner är det ingen som skulle kunna tänka sig att använda Restylane i läpparna, men bland mina vänner jag lärt känna på senare år är det snarare ovanligt att inte ha fyllt ut läpparna.

Är det åldersgräns för Restylane?
-Man ska vara 18 år, men trots det väljer jag ofta att avslå alltför unga tjejer. Kommer det in en tjej som känns omogen, osäker på sig själv och som vill ha stora läppar bara för att, brukar jag säga att hon får komma tillbaka om ett par år när hon har funnit en identitet som inte bara bygger på utseendet. Jag kan behandla tjejer som är 18 år men då vill jag att tjejen i fråga ska göra det av rätt anledning.

När testade du själv för första gången?
-Jag var 20 år när jag första gången besökte en klinik och ville fylla ut läpparna, men läkaren vägrade att behandla mig, hon sa att jag var vacker som jag var. Istället fick jag rådet att jobba med mitt inre och komma tillbaka när jag var 24 år och det gjorde jag.

Hur länge håller effekten av Restylane?
-Restylane är extremt individuellt och det är olika från person till person. Ämnesomsättning, ålder och volym är några av de faktorer som spelar in. Ju yngre du är, desto kortare tid stannar ämnet i läpparna. Samma sak om du väljer en mindre volym i läpparna, det bryter kroppen ner snabbare. Oftast injiceras en liten mängd till en början, sedan kan man fylla på lite till efter en månad för bäst resultat.

#IMG2-L#Håller effekten längre om man fyller ut läpparna regelbundet?

-Ja, av fler olika anledningar egentligen. Man får en lite av en semipermanent effekt efter flera behandlingar som dels beror på att lite ärrvävnad bildas efter varje behandling när man sticker i vävnaden.

Hur mycket Restylane brukar man i regel brukar injicera i läpparna?
-1 milliliter är den vanligaste storleken.

Vad finns det för bieffekter?

-I ytterst sällsynta fall har det hänt att patienter som har herpes latent i kroppen har utvecklat herpesblåsor i samband med en Restylane-behandling. Knölar kan också förekomma men i de flesta fall går dessa att massera bort.

Hur ställer du dig i frågan om en patient har ett önskemål om alldeles för stora och opropotioneliga läppar som inte passar till resten av ansiktet?
-De vanligaste patienterna är kvinnor mellan 35-55 år som vill ha mycket naturliga läppar där det knappt ska synas att man gjort en behandling. Deras önskemål handlar oftast om att definiera läpparna mer och som tidigare nämnt återskapa det utseende de en gång har haft.

-De patienter som vill ha extremt stora läppar är oftast lite yngre och lite mer extrema överhuvudtaget beträffande sitt utseende. De gillar att ha lite mer av allt, lösnaglar, extansions, tränar mycket och stora läppar är en del av deras personliga smak. De är ofta mycket måna om sitt utseende. Men vissa kvinnor passar faktiskt i lite större läppar men det måste helst fungera med det övriga. Har man lite mer former i ett ansikte med definierade ögon tycker jag många gånger att lite större läppar kan vara fint för det kompletterar hennes övriga utseende. Men om det är en tjej med ett smalare ansikte med mindre drag avråder jag henne att göra för stora läppar. Alla har en individuell smak och olika syn på vad som är vackert, det viktigaste är att kunna stå för resultatet.

Kan man ta ut lite Restylane om det skulle råka bli för mycket och att patienten inte blir nöjd?

-Nej det avråder jag ifrån, det går men blir inte bra, däremot kan man massera läpparna hårt om kvällarna så bryter kroppen ner ämnet snabbare.

Kvinnor som lider av ytliga blodkärl i ansiktet, vad kan man göra åt det?

-IPL-ljus (intensivt pulserande ljus) drar ihop kärlen och gör de mindre synliga. Ibland kan kärlen komma tillbaka och då får man upprepa behandlingen. Det räcker oftast med en till två behandlingar per År. Man kan även få diffusa små kärl på benen och det är superenkelt att fixa med en liten spruta.

Vilka behandlingsområden finns det för Restylane?

-Alla linjer och rynkor som du ser i ansiktet när du står avslappnad framför spegeln kan du behandla med Restylaneprodukter av olika sorter, till exempel pannrynkor och arglinjerna mellan ögonbrynen. Ansiktskonturering, det vill säga ansiktslyft utan skalpell där man bygger upp kindben eller volym i ett ansikte är något jag arbetar mycket med. Man kan även definiera hakan eller käklinjen. Skuggningen under ögonen är mycket tacksam att behandla och ger ett intryck av att se piggare och fräschare ut. Jag arbetar även med näskorrigeringar längst näsryggen eller tippen. Linjerna mellan näsa och mun (nasolabialvecken) gör mycket att få bort eller mjuka upp. Och ett litet ögonbrynslyft är mycket vackert för blicken.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst
fråga vår expert Stina Auer legitimerad sjuksköterska på Ellipseklinikken, :Ställ
din fråga till Stina Auer här!

Bildspel: “Jag kan allt om nålar“

Bildspel: “Jag kan allt om nålar“

Bildspel: “Jag kan allt om nålar“

Bildspel: “Jag kan allt om nålar“

[email protected]

2009-03-26 14:05:00

Publicerad: 26 mars 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp