Allt om hudproblem

Anders Landgren är läkare och är verksam vid Stellakliniken i Västerås. Han är även överläkare vid hudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, med ansvar för hudcancerbehandling och hudkirurgi.

Jag har väldigt torr och rödflammig hud i ansiktet, den blir lätt irriterad när jag rengör ansiktet och är ofta torr trots att jag använder hudkräm. Jag har testat många olika produkter, men det är ingen som funkar bra.
SVAR: Svårt att svara på utan att ha sett dina hudbesvär. Dina besvär skulle kunna överensstämma med eksem. Det finns flera typer av ansiktseksem som behandlas på lite olika sätt. Föreslår att du tar kontakt med en hudläkare för att få hjälp med dina problem.

 
Jag har ganska fet och periodvis finnig hud (ibland med cystor/bölder) undrar vilken hudvårdserie som är riktigt bra? Vill ha en felfri hud som varken är torr eller fet, och framförallt finnfri.
SVAR: Om du har acne som ger cystor och/eller bölder så räcker det tyvärr inte med en receptfri hudvårdsserie. Ta kontakt med en hudläkare så får du bästa möjliga hjälp mot dina acneproblem. Dröj inte med att söka hjälp, då djupare acne ofta ger besvärliga ärr.

För 6 månader sedan var jag i Turkiet och blev alldeles röd på båda sidorna om näsan, och det har fortfarande inte försvunnit. Finns det någon lugnande kräm som gör att det röda försvinner?
SVAR: Du bör söka hudläkare för att få en bedömning av dina förändringar. Det finns ett flertal alternativa sjukdomar som kan ge besvär som du beskriver.

Jag har problem med knottror. Dom är hudfärgade och sitter i hela ansiktet. Vissa är jättesmå och vissa är lite större. Jag sminkar mig aldrig så det kan inte bero på det. Vad kan det vara, och hur får jag bort det?
SVAR: Tyvärr omöjligt att svara på vad det kan vara utan att se det i verkligheten. Ta kontakt med en hudläkare för att få en bedömning och hjälp.

Jag har vita prickar, som ser ut som vita pormaskar, på hakan eller liksom i “vecket“ mellan hakan och underläppen. De är alltid där, men ibland peelar jag ordentligt så de blir mindre, men de finns ändå kvar. Hur får jag bort dem?
SVAR: Tilltäppta porer (slutna komedoner) är ett besvär som oftast uppträder tillsammans med acne, men som man också kan ha som enskild åkomma. I lättare fall kan peelande behandlingar, och mildare receptbelagda acnepreparat lindra besvären. Ibland måste man ta till starkare acnepreparat i tablettform. Dessa får bara förskrivas av hudläkare.

Bildspel: Allt om hudproblem

Bildspel: Allt om hudproblem

[email protected]

2009-04-01 07:09:00

Publicerad: 1 april 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp