Hudexperten svarar

Catharina Liljekvist är klinikchef på Ellipseklinikken och är specialist inom hud/dermatologi och utför alla typer av hudvårdande behandlingar med den senaste teknologin. Catharina är även utbildad inom näringsmedicin, örtmedicin och TCM (tradetionell kinesisk medicin).

Finns det något effektivt sätt att ta bort pormaskar. Jag är snart 30 år och har haft pormaskar så länge jag kan minnas. Jag tvättar huden noga och har testat produkter av märken som L´Oreal och Nivea utan resultat. Finns det någon produkt som fungerar?
SVAR: Pormaskar är helt enkelt talg som ibland blir svarta då talg oxiderar i syre. Storleken på porerna kan vara genetiska anlag men påverkas även av livsstil och ålder. En av de mest effektiva metoderna för att arbeta med pormaskar är självklart att minska porstorleken så att inte talg kan samlas där. Kemiska peelingar en mycket bra metod för att förbättra kvaliteten på huden generellt men framförallt är behandlingen perfekt för den med orenheter, stora porer och pormaskar. Jag rekommenderar även medicinska hudvårdsprodukter -på Ellipse Klinikken arbetar vi med ett märke som heter Jan Marini där vi får mycket goda resultat på de flesta obalanser i huden och en märkbar reducering av stora porer och pormaskar.


Jag har länge funderat att gör något åt mina ytliga blodkärl runt och under ögonen (mörka ringar). Min fråga är vilken metod man använder sig av då. Min hud runt ögonen är väldigt tunn, gör man något för att öka kollagenet, eller använder man någon sorts laser som bleker huden? Vad det skulle kosta att göra behandlingen hos Er även hur många det krävs?
SVAR: Det är svårt att ge Dig ett korrekt svar då jag inte sett Dig, men ett annat alternativ är att behandla ytliga kärl med IPL. Ljusbehandlingen koagulerar blodet i kärlen så de försvinner lokalt där man behandlar. Detta fungerar dock bäst på små tunna röda kärl. Mörka ringar (håligheter) under ögonen kan fyllas upp med Restylane, en hyaluronsyra som i små mångder injiceras för att fylla upp håligheterna och döljer de mörka ringarna. Jag rekommenderar Dig dock varmt att boka en konsultation då du får en skräddarsydd rådgivning om vad som gäller just ditt specifika problem.

Jag är en ung 45-åring som haft rosacea sedan jag var 18 år. Hela vinterhalvåret, då jag blir sämre, äter jag tetracyklin som är det enda som hjälper. Har provat typ alla cremer som finns mot rosacea på recept men numera blir jag snarast sämre av alla även dem jag tidigare tålde. Är hemskt att behöva äta så mycket tetracykliner. Är det verkligen möjligt att forskningen när det gäller rosacea inte gått framåt ett smack på alla dessa år? Har du något tips på någon creme på recept el receptfri? Vet att man kan behandla med laser men det har jag ingen möjlighet att göra tyvärr.
SVAR: Ett tips jag rekommenderar Dig att göra är att vända Dig till vårdcentral och ta en test på om Du är bärare av Helicobacter Pylori. (Magsårsbakterie) Nya rön visar på klara samband mellan förekomst av denna bakterie när man har rosacea. Denna behandlas i så fall med antibiotika men en viktigt aspekt att tänka på är att äter man antibiotika bör man även komplettera med probiotika. Detta är de tarmbakterier man behöver för att må bra. Då du upprepade gånger ätit tetralysal är Dina mag och tarmslemhinna förmodligen negativt påverkad av detta samt att alla bra bakterier även fått stryka på foten av alla mediciner.

Kontakta mig gärna på kliniken för att få närmare information. Det bästa och i nuläget enda fungerande behandlingen är IPL -man behandlar och avlägsnar de kärl som ger blod- och näringstillförsel till talgkörtlarna. Detta minskar produktionen och minskar rosacea utbrotten. Ett annat förslag är Bioclear lotion, en produkt baserad på salicylsyra, samt en creme som heter Age Intervention -båda från Jan Marini -en medicinsk hudvårdsserie -som visat sig ge fantastiskt fina resultat på rosacea patienter.
Man kan även behandla med BHA -Betahydroxisyror -en form av kemisk peeling

Jag undrar varför jag får pigmentsfläckar när jag solar solarium? Tror att det blir så med vanlig sol också. Vad kan jag göra för att få bort dem?
SVAR: Pigmentfläckar kan uppstå vid överdrivet solande, av medicinska skäl eller hormoniella obalanser. Oavsett om Du solar solarium eller är i vanlig sol utvecklas pigment. Man skiljer på typer av UV-strålning A, B och C. I solarium finns bara A -därför bränner man sig inte på samma sätt som ute i solljus. UVA tränger dock djupt ned i huden och skadar huden i lika stor utsträckning då det som vi anser vara en ”fräsch solbränna” egentligen är en skyddsrespons från huden mot den inflammation solljuset orsakar.

En pigmentförändring går inte att ”ta bort” Att ta bort pigment lämnar depigmenterad hud kvar -pigmentcellerna är då förstörda. Däremot kan man behandla dem/reducera överskottspigmentet med Fraxel laser, kemiska peelingar och/eller IPL. Det gäller att hitta en metod som jämnar ut/avlägsnar överskottet så hudtonen bli jämn. Viktigt att tänka på dock -när skadan väl är skedd och även om man behandlar den, kommer den ofta tillbaka när man utsätter sig för sol igen. Jag rekommenderar ALLA att använda en dagkräm med UV-skydd i dagligen för att undvika solskador. Pigment är dessutom bland det svåraste man kan behandla -låt alltid en hudläkare eller en person med specialistkompetens i hud bedöma typen av pigment så Du slipper obehagliga följdproblem.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår hudexpert Catharina Liljekvist som är klinikchef på Ellipseklinikken. Ställ din fråga till Catharina Liljekvist här!

Bildspel: Hudexperten svarar

Bildspel: Hudexperten svarar

[email protected]

2009-04-20 12:53:00

Publicerad: 20 april 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp