Sjuksköterskan tipsar

Stina Auer är legitimerad sjuksköterska och arbetar på Ellipseklinikken. Stina är specialiserad inom alla former av avancerade injektionsbehandlingar såsom rynkreduceringar, ansiktskontureringar, olika typer av läppförändringar/läppförstoringar och ytliga blodkärl.

Läste din artikel improveme.se. Arbetar själv sedan ett år som sjuksköterska och är så intresserad av plastik och skönhet, och vill gärna arbeta med det. Vet bara inte var jag ska börja. Undrar därför vilka typer av utbildningar du har gått och var. Skulle vara jättekul om du ville dela med dig av din erfarenhet.
SVAR: Först och främst måste man skaffa sig en medicinsk utbilding. Sjuksköterska eller läkare måste man vara för att få arbeta med de flesta medicinska behandlingar och olika typer av “fillers“ (ex. Restylane, Juvederm, Evolance …) på en estetisk klinik eller plastikkirurgisk klinik. Det bästa sättet att komma in i branschen är att verkligen vara intresserad av området och läsa på. Testa gärna lite behandlingar för att öka kunskapsinflödet och skapa sig en förståelse för yrket.

På Ellipseklinikken där jag är nu hamnade jag via rekommendationer. Men jag kan förklara hur det i normala fall går till då jag i stor grad hade hand om personalrekryteringen på den klinik jag först arbetade på. Vid förstahandsutgallringen handlade alltid om hur självaste CV:t och den personliga presentationen var utförd, samt om personen i fråga såg trevlig, tillmötesgående och fräsch ut.
Att skriva “att man söker till yrket för att man älskar estetiska behandlingar“ räcker inte. Du måste vara lika mycket säljare och visionär som konstnär i kombination med att ha vårdande egenskaper för att kunna vara en duktig estetisk behandlare. Trots att det är friska patienter vi arbetar med kräver en del behandlingar längre konvalesens och då är det viktigt att man har ett stort vårdande hjärta.

Att vara beredd på att i stor grad arbeta självständigt är också en del av yrket du måste vara beredd på. Som sjuksköterska är man oftast van vid att arbeta i team, men här sitter du och har konsultationer ensam på ett rum med en patient av den typ som oftast är ganska kräsen och resultatfokuserad. Därför ska man ha lätt för att se vad som “behövs“ för ett visst önskemål och inte tveka och verka osäker. Har man dessa personlighetsdrag eller i allafall vet att man lätt kan utveckla dem är detta ett fantastiskt yrke med enorma möjligheter till karriär och utveckling. När du väl fått ditt jobb är det oftast kliniken själv som bekostar alla dina utbildningar och du går dem innan du börjar eller parallellt med ditt jobb. Under årens lopp har jag förmodligen samlat på mig ungefär 15 – 20 stycken, stora som små utbildningar.


Det är så att jag är väldigt mörk under ögonen. Jag har extremt tunn hud just där, så blodkärlen lyser igenom. Kan man göra IPL, eller är man för känslig just vid det området?

SVAR: Mörka områden runt ögonen är mycket vanligt förekommande. Oftast handlar det om skuggningar som ger intryck av att det ligger mörkare partier just under ögonen och dessa kan lätt trollas bort genom att injicera lite hyaluronsyra, tex Restylane i skuggningen. Då försvinner ojämnheten och huden blir jämnare, skåran försvinner och resultatet är oftast slående då patienten ser piggare och yngre ut med mycket små medel. Behandlingen kallas Tear throughs och kan vara något för dig.

Är det med säkerhet kärl du irriterar dig på kan IPL (intensivt pulserande ljus) många gånger råda bot på problemet genom att koagulera kärlen för att sedan bryta ner dem och minska den rödlila färgen i området som är uppkomsten till problemet. En sådan behandling är också mycket enkel men bered dig på att vara rejält svullen under ögonen under 1 – 2 dagar.

Vad anser du är bäst -Juvederm eller Restylane?
SVAR: Både Juvederm och Restylane innehåller hyaluronsyra, ett kroppsidentiskt ämne som ger volym där man injicerar det men succesivt bryts ner av kroppen. Skillnaden är att Juvederm också innehåller lite bedövningsmedel men de flesta behöver vanlig bedövning ändå. Jag anser att båda märkena är lika bra men passar olika bra för olika arbetsområden. En del tycker Restylane håller längre och ger mindre klumpar medan andra tycker att Juvederm håller längre och ger mindre klumpar. Jag tror att det är extremt individuellt. Man får testa sig fram helt enkelt.


Jag har fått ytliga blodkärl i ansiktet, Vad kan man göra åt det och vad kostar det?

SVAR: Kärl i ansiktet har alla men de är mer eller mindre framträdande hos olika personer. Är man mycket ljushyad syns kärlen ibland mer och kan verka störande då huden ofta skiftar i rosa och ger ett rödbrusigt intryck. Kärl kan också framträda i olika storlekar, från små diffusa kärlnystan på kinderna till stora grova kärl på näsvingarna. Vidgade blodkärl kallas telangiektasier eller kärlbristningar och kan oftast behandlas med gott resultat.

Det finns olika skäl till varför man får synliga kärl i ansikte, hals och dekolltage. Att ha utsatt sig mycket för hårt väder och vind eller utsatt sig mycket för sol kan vara en orsak, men upprepande pillande och klämmande på huden kan också ge röda kärlnystan. Har man stora röda kärlområden som verkar mycket besvärande kan det vara hudsjukdomen Rosacea man har som också går att behandla med goda resultat genom IPL då kärlbädden minimeras. Boka en konsultation hos en sjuksköterska eller hudläkare för diagnos.

För att bli av med dem använder man sig av intensivt pulserande ljus, (IPL) som skickar ner ljusenergi i huden. Ljusenergin absorberas i hemoglobinet och bildar värmeenergi som i sin tur koagulerar kärlen och får dem att dra ihop sig och försvinna. Resultatet ser man omgående men upprepande behandlingar kan behövas. IPL skickas ut som pulser mot huden och känns ungefär som att få ett snäpp av ett gummiband. Direkt efteråt kan man vara lite rödrosing samt varm och behandlar man stora områden kan man vara lite svullen dagen efter. Pris för ett helt ansikte är 1800kr, mindre områden ligger på mellan 1000 – 1400kr.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Stina Auer, legitimerad sjuksköterska på Ellipseklinikken. Ställ din fråga till Stina Auer här!

Bildspel: Sjuksköterskan tipsar

Bildspel: Sjuksköterskan tipsar

[email protected]

2009-04-21 13:49:00

Publicerad: 21 april 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp