Bli kvitt ytliga blodkärl

Nu behöver du inte dölja dina ben bakom mörka strumpbyxor. Dina åderbråck och synliga blodkärl kan enkelt trollas bort med laser. Vi vet vilka metoder som fungerar.

Ytliga kärl är ofarligt men många störs sig på de blålila strimmorna som utmärker sig på benen.
-Ytliga kärl på benen är inte farligt men får man blå, slingriga åderbråck kan dessa medföra problem och smärta om man inte behandlar dem i tid. Är de små åderbråck kan man sprutbehandla dem med gott resultat men har de blivit utstående och snirkliga på benen krävs oftast en lättare operation för att bli av med dem, säger Stina Auer, sjuksköterska på Ellipse Klinikken.
 
Kärlen är ärftliga men det kan också bero på hormonella förändringar som graviditet.
-Under graviditeten sprängs kärlen av den extra vikten och blir sedan bestående ytliga kärl på benen.

Ytliga blodkärl är normala blodkärl som ligger ytligt under huden, därför syns dem.
De är tunna ljusröda eller blålila strimmor och behandlas med exempelvis laser eller injektion. Åderbråck är blodådror som svällt. De är fingertjocka och ligger ovanpå huden. Operation behövs ibland eftersom åderbråck ökar risken för bensår och cirkulationsrubbningar.
-Båda typerna uppkommer genom ärftlighet och viktförändringar eller mycket stående. Skillnaden är alltså ganska stor mellan ytliga kärl och ett åderbråck då kärlen är små och åderbråcken större. Ytliga kärl skapar sällan problem och är inte farligt. Däremot är det många som tycker det är missklädsamt och väljer att ta bort dem därför.

Med modern lasermetod försvinner åderbråcken på några minuter. Laserljuset går direkt in i blodådern och krymper den, så att den försvinner. Resultatet är bestående, däremot kan nya blodådror uppstå. Efter behandlingen kan blåmärken och fläckar uppstå. Dessa försvinner dock efter ett par dagar.

En annan metod är att injicera läkemedel i kärlet så att det drar ihop sig och försvinner. Om problemen är större, i form av svullnader och åderbråck kan man behöva operera.
-Att behandla ytliga blodkärl eller små åderbråck är en ganska billig behandling, mellan 1495 – 1795kr. Generellt behövs en till två behandlingar vid första tillfället. Kärl kan komma tillbaka eller uppkomma på nya stället och därför kanske man får behandla dem igen efter några år.

Operationsfritt
* Jobbar du stillasittande bör du motionera ett par gånger i veckan.
* Undvik one size- strumpor med tunn resår som ofta sitter åt. Stödstrumpor på flygresan, skyddar blodkärlen från påfrestningar i kabintrycket.
* Stödstrumpor och bra skor vid stående arbeten.
* Rör på benen under långresan, det håller blodcirkulationen igång.
* Lägg benen högt efter en lång arbetsdag eller mycket stående.

Bildspel: Bli kvitt ytliga blodkärl

Bildspel: Bli kvitt ytliga blodkärl

[email protected]

2009-04-30 06:59:00

Publicerad: 30 april 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp