Sjuksköterskan svarar

Stina Auer är legitimerad sjuksköterska med specialisering inom avancerade injektionstekniker, hud och estetiska behandlingar. Hon är med i Skönhetsrådet och arbetar på Ellipseklinikken i Stockholm

Finns där någonstans i Skåne som man kan få gjort kindben med SUB-Q?
Vad händer när substansen försvinner ifrån kroppen, går det tillbaks till normalt stegvis?
Hur lång tid ungefär brukar det hålla?
Finns det några komplikationer vid denna sortens injektion?

Vad brukar priset ungefär ligga på detta? kan man kombinerat med eventuellt en väldigt liten bekymmersrynka i pannan använda sig av kombinerad behandling för specialpriser eller hur fungerar det, då man kanske inte använder samma substans?
SVAR: Det finns det säkert men jag vet ingen som jag kan rekommendera på rak arm. Men du är hjärtligt välkommen till Ellipseklinikken så ska jag göra allt för att hjälpa dig uppnå önskat resultat.
Hyaluronsyra (Restylane) bryts ner naturligt av kroppens egna enzym som bryter ner den hyaluronsyra som redan finns naturligt i kroppen. Det är mycket sällsynt med komplikationer men de få som existerar kan vara att det vid enstaka fall bildas knölar som alltid går att massera bort. Den empiriska kunskapen vi har idag av alla restylaneprodukter är att det vid upprepande behandlingar bildas ett slags semipermenent resultat vilket innebär att det håller längre ju fler gånger du injicerar vid samma specifika område.

Priset för kindben där 2ml per sida ligger runt 10.000kr. Vill man bara ha ytters lite resultat kan man injicera en mindre volym. Sub Q heter preparatet vid större kindbensutfyllnad medan den hylauronsyra som används mot rynkor har en mindre molekylstorlek. Vill du behandla “argrynkan“, också kallad Glabellan så räcker en halv ml vilket kostar 1900kr hos oss. Rabatter vid stora behandlingar får man diskutera vid konsultation.


Har funderingar kring laser för bristningar och därför tänkte jag fråga om fraxel laser är bättre eller fractional?

SVAR: Fraxellaser och Fractionallaser är två laservarianter med ungefär samma målindikationer. Fraxellaser går lite djupare ner i vävnaden än Fractionallaser som går lite ytligare. Ju djupare ner i vävnaden du kommer desto större resultat kan du givetvis uppnå. Laserstrålarna är också olika där Fractionallaser skjuter runda skott vilket innebär att du inte får behandling exakt överallt – vilket du får med Fraxellaser som behandlar ytan exakt över hela strukturen. Vi har arbetat mycket länge med Fraxellaser och får enorma resultat med den.

För bristningar (Strier) har det under många år inte funnits någon behandlings om fungerar och marknaden har länge haft svårt att hitta en bra metod att ta till men med Fraxel har vi gjort en egen studie där vi sett en klar förbättring på strier. Det som händer när man fraxellasrar strierna är att vävnaden krymps och drar ihop sig på området. Det går inte att lova en total släthet på strierna men en klar förbättring kan man få. Oftast krävs minst fyra behandingar med en månads mellanrum.

Jag har massa små porer på min näsa och små vita saker som ser ut som små, små finnar ungefär under mina ögon. Hur får jag bort dem? De stör mig väldigt mycket.
SVAR: De små “vita finnarna“ du säger att du har under ögonen är inte finnar utan en liten talgansamling (godartat talgcysta) som kallas för Milier. De är mycket lätta ta bort och du kan göra det hos en hudterapeut. För huden skulle jag varmt rekommendera att du sätts in på medicinska produkter.

Till skillnad från vanliga hudvårdsprodukter (ex: Dermalogica, Chanel, Lancome) så går medicinska produkter ner i cellnivå och påverkar längre ner i hudstrukturen medan vanliga hudvårdsprodukter generellt sätt smörjer huden och får den att känna sig mjuk och återfuktad – men gör ingenting åt cellaktiviteten och det är den man vill åt om man ska få en synlig förändring på huden. Jag brukar försöka förklara det så enkelt som möjligt: Med mediciniska produkter garanterar du en synlig förbättring på porer, acne, kvisslor, pigment, kärl och glåmig hud utan lyster. Det låter för bra för att vara sant, men det är faktiskt så.

Medicinska produkter, helst de från Jan Marini som är de absolut bästa på marknanden, säljs bara av sjuksköterskor eller läkare på Estetiska/Medicinska kliniker och du måste alltid komma på en konsultation när du ska köpa dem. Då tar man också en förebild och bokar upp en utvärdering med foto efter ungefär en månad.

Kemiska peeler, IPL (intensivt pulserande ljus) är behandlingar som också är bra för de indikationer du beskriver – men att stå på medicinska produkter är ett måste om man vill få en tydlig förbättring på huden.


Jag har en mycket platt näsa som jag störs av. Blev retad för det när jag var liten. Lite typisk boxarnäsa -bred och platt. Vad kan man göra åt den? Vad skulle det i så fall kosta?

SVAR: En bred och platt näsa byggs lätt upp med någon form av Restylaneprodukt, tex Perlane. Två behandlingar med en månads mellanrum behövs oftast men sedan sitter resultatet i minst ett år. En behandling någon gång per år kan behövas för att bibehålla resultatet. Ingreppet är mycket enkelt, man sprutar in lite bedövning och tio minuter senare har du en annan form på näsan eller tippen. Priset blir ungefär 3300kr per behandling.

Hur mycket skulle det kosta att fixa till så att man får tydligare kindben?
SVAR: En normalbehandling av kindben kostar med Sub Q (2ml/kind) 10.000kr.

Jag är en tjej i 30 års ålder som är nöjd med mitt utseende, förutom min haka. Jag har en såkallad sluttande haka som är väldigt kort. Nu har jag läst en del om utfyllnad av hakan med SUB Q men hur går det till? Kan man både göra hakan längre och rakare? Jag vill inte ha en markant skillnad utan enbart lite, då jag är rädd för att få en manlig haka. Vad kostar det och ungefär hur länge håller det?
SVAR: En sluttande, odefinierad haka är något många vill förändra till en mer definierad sådan. Att få lite mer tydlig spets eller utfyllnad är oftast mycket fördelaktigt för utseendet, både framifrån och i profil. Det som är fördelen med att fylla ut hakan med en hyaluronsyrafiller är att man kan göra det stegvis. Man kan fylla den lite i taget eller mycket från början. En hakutfyllnad kostar mellan 3300kr – 5500kr beroende VAD man fyller den med och hur mycket. Resultatet beror lite på vilken filler man använder men runt 7 – 12 månader brukar det hålla.

Är en kvinna på 53 år som blev lite intresserad efter att ha läst artikeln om ansiktskirugi med SUB-Q. Efter vad man sett är jag ännu för feg att lufta mig med hjälp av kniven. Undrar nu vad detta kostar om man som jag vill lyfta bort hänget som man fått. Hur lång är väntetiden?
SVAR: Ansiktslyft utan kirurgi är mycket populärt och ger fina resultat. Det är svårt att säga vad du kommer behöva utan att ha sett dig vare sig i verklighet eller bild men minst 10.000 kronor får du räkna med. Resultatet beror lite på hur gammal du är men är du över 40 år sitter det i runt 9 – 12 månader. Därefter kan du behöva en touch up någon gång per år med lite mindre volymer för att bibehålla resultatet.

Har läst om den nya tekniken för att få ett ungdomligare och fräschare ansikte. Skulle vilja få lite mer information om detta. Jag är 51 år men bara på pappret har väl en rätt så ungdomlig hy men jag tycker att lystern saknas.
SVAR: Läs vad jag svarat ovan där jag skriver om både medicinska hudvårdsprodukter och kemiska peeler samt vilken enorm skillnad de kan göra för lystern och porer i ansiktet. En behandlingssession med fyra stycken IPL-behandlingar (intensivt pulserande ljus) som stimulerar collagenet i huden, tar bort små rödheter och kärl i hudstrukturen, minimerar pigmentfläckar och få allmänt hudens celler att dela sig betydligt snabbare – är också en mycket bra behandling.

Men du ska ändå stå på medicinska produkter helst en månad innan för optimalt resultat. Är det en tydligare uppstramning du söker efter tycker jag du ska läsa mer om Fraxel (laser). Det är en mer krävande behandling som man gör fyra gånger med en månads mellanrum men ger ett bestående resultat. Är det rynkor eller fina linjer du vill bli av med är Restylane eller Botox kanske något för dig?

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst ställa din fråga till vår expert Stina Auer.
Ställ din fråga till Stina Auer här!

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

[email protected]

2009-06-12 09:01:00

Publicerad: 12 juni 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp