Helgstäda necessären

De flesta är omedvetna om att deras necessärer är rena bakteriehärden. Därför bad vi William Värnild, makeup-artist på Make Up Store, avslöja hållbarheten på dina makeupfavoriter.

Hur länge håller smink?
-All makeup som är i vätskeform, det vill säga krämer, underlagskräm och rouge håller i cirka 6-12 månader. På baksidan av alla produkter finns en liten symbol, likt en liten soppkorg, och i den står ett bäst före- datum med antal månader. Man skall även tänka på att bevara sin kosmetika i rumstemperatur, smink är känsligt för solljus och fukt.

Hur märks det att en produkt har gått ut?

-Blöta produkter såsom foundations och krämer härsknar. Man kan jämföra det med att hälla olja i vatten. Produkten fäster inte och blir slemmig.

Hur ofta bör man kika igenom sminkväskan?

-Varje månad. Penslar bör tvättas med diskmedel eller Make up stores “Brush cleaner“ minst 1 gång i veckan. Sminkväskan går också lätt att göra rent. Är den i plast kan du torka ur den med lite diskmedel, och tygväskor kan du slänga in i en tvättpåse och sedan in på 30 grader i tvättmaskinen.

Vad är riskerna med att använda produkter som passerat sitt bäst före-datum?
-Bland annat munsår, irritationer i ögonen och slitna ögonfransar.

Vad sprider mest bakterier; att låna väninnans lipgloss eller att använda ett gammalt läppstift?
-Jag rekommenderar starkt att aldrig låna varandras smink. Det sprider bakterier direkt. Jag kan berätta ett exempel. Vid ett tillfälle hade vi en kund inne på Make Up Store som ville reklamera en produkt som mystiskt nog hade gett henne en ögoninfektion. Vi skickade den till laboratoriet och det visade sig att det inte var fel på produkten i sig. Däremot fann de klamydiavirus på produkten. Så kan det gå om man kliar sig i sina nedre regioner och därefter använder makeup. Men om man nu vill låna ut sin kosmetika kan man tvätta av penslarna efter användning, sedan kan man torka av det första lagret på ögonskuggan. Läppglans och maskara bör man dock hålla för sig själv.


Så länge håller din kosmetika:

Läppstift: 6- 12 månader
Läppglans: Upp till 3 år om man är noga med att täppa till tuben.
Maskara: 2 månader
Foundation, puder och underlagskräm: 6- 12 månader
Läppenna och eyeliner: 12 -18 månader

Bildspel: Helgstäda necessären

Bildspel: Helgstäda necessären

[email protected]

2009-06-26 12:45:00

Publicerad: 26 juni 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp