Sjuksköterskan svarar

Stina Auer arbetar på Ellipseklinikken och är specialiserad inom alla former av avancerade injektionsbehandlingar, såsom rynkreduceringar, ansiktskontureringar och olika typer av läppförändringar. Ställ din fråga redan idag.

FRÅGA: Jag undrar vad som är bäst att förstora läpparna med?
SVAR: Är det första gången man förstorar läpparna tycker jag man ska fylla dem med en hyaluronsyrafiller, tex Restylane som försvinner ut ur kroppen efter ett par månader. Restylane och Juvaderm är samma typ av filler och båda fungerar utmärkt. Du blir svullen ett par dagar och får lite blåmärken men efter det har du ett fint litet extraplut.

En normalbehandling är 1ml och kostnaden är 3000kr. Man kan också fylla läpparna med en collagenfiller, tex Evolence. Evolence är en mycket bra och säker filler som är mjuk och naturlig i läppen. Resultatet håller längre på de flesta men det är också därför det kan vara bra och inte ta den från början om det skulle vara så att man inte gillar storleken. Botox sprutar man inte i läppen för volym utan den injiceras i läppmuskeln för att ge överläppen ett litet, diskret men snyggt lyft.

FRÅGA: Jag skulle vilja förstora läpparna men det finns så många medel man kan spruta in. Botox, Juvaderm, Restylane, vilket är det bästa (bästa effekt och inga biverkningar)?
SVAR: Först och främst måste man veta skillnaden på fillrar och Botox. Fillrar (Restylane, Juvaderm, Evolence) sprutar man in i läpparna för att få mer volym eller ändra formen på läpparna. Botox är ett protein som minimerar muskelkapaciteten i den orala ringmuskeln vilket gör att överläppen lyfter sig lite grann. Med andra ord är den stora skillnaden att fillrar ger volym vilket Botox inte gör, utan Botox lyfter läppen.

Därför är det omöjligt att säga vad just du skulle behöva utan att ha sett dig. När man bokar in sig på en konsultation går jag igenom vad du har för önskemål och så berätta jag vad jag tycker och därefter infomreras du om vilken typ/typer av behandling du kan tänkas behöva. Restylane och Juvaderm är båda hyaluronsyrafillrar som man blir lite blå och svullen av ett par dagar men de ger mycket fina resultat. Evolence är en collagenfiller som inte ger så mycket svullnad och Botox blir man inte svullen av alls men effekten kommer inte förrän efter ett par dagar.

FRÅGA: Jag är 26 år gammal och vill gärna få veta hur länge man väntar till nästa behandling om man blir injicerad med Restylane, dvs hur länge håller effekten?
SVAR: Om det är första gången du injicerar Restylane (hyaluronsyrafiller) tycker jag att man ska göra en touch up redan efter 1 – 1½ månad för att få bästa hållbara resultat. Gör man inte en touch up försvinner oftast Restylanet ganska fort om det är i ett område där man har mycket mimik och rörelse (tex läppar, nasolabialveck). Annars är durationen extremt individuell men man ska alltid fylla på när man har en del kvar – då håller det lite bättre till nästa gång. De flesta fyller på var 3 – 7 månad beroende på vilket områden man har behandlat. Läppar håller oftast sämst då man har mycket mimik i detta område.


FRÅGA: Jag är en tjej på snart 15 år och har problem med finnar. Jag använder en kräm som torkar ut finnarna och det hjälper faktiskt, men sedan så blir det märken efter finnen, alltså mörka märken, och jag har haft de väldigt länge. Jag undrar vad jag ska göra för att slippa finnar och speciellt de mörka fläckarna.

SVAR: Jag förstår att du tycker det är jobbigt men det finns mycket du kan göra själv. Sluta klämma och pilla för det första. När man trycker en finne trycker man oftast bara ut acnebakterien inifrån och hjälper så till att sprida den vidare till större områden. Har man en stor gul finne kan man försiktigt avlägsna den med rena fingrar eller helst en bomullstuss. Tänk också på att ju mer du pillar och trycker – desto fler bestående ärr kommer du garanterat få. När man talar om acne (Acne vulgaris) syftar man på bakterien propionebacterium acnes som oftast orsakas av för mycket talg i huden (sebum) eller hormonell obalans.

Acne uppkommer som vanligast i puberteten men kan även dyka upp i vuxen ålder och kallas då för “vuxenacne“. Vilken typ av acne det rör sig om spelar inte så stor roll för behandlingen är nästintill densamma. För att behandla själva acnen krävs oftast ett behandlingsprogram då acnens reducering går i steg. Först och främst måste man minska inflammationen och på så vis häva bakterietillväxten, sedan ska man ta bort de röda små fläckarna som oftast visar sig på huden och kan verka störande och har man ärr är det sedan dags att behandla dem. Det är viktigt att man förstår att det kan ta lite tid och att varje behandling är mycket viktig för det färdiga resultatet. De medicinska produkterna är A och O genom och efter hela behandlingen.

Sedan gäller det att hitta bra medicinska krämer (finns endast hos medicinska kliniker) som motverkar och förhindrar själva acnebakterien i kombination med fuktgivande ämnen då många acnepatienter, trot eller ej, är oerhört torra. Ju torrare huden är desto mer sebum (talg) kommer den vilja tillverka och ju mer sebum desto fler tilltäppta porer vilket resulterar i mer acne. De mörka fläckarna du får är pigmentfläckar som uppkommer av att du är ute i vanligt soljus varje dag utan solskydd. När man har en inflammatorisk process i en finne är huden mycket känslig för pigmentförändringar under läkningsprocessen. Därför är det viktigt att behandla acnen, för då kommer du inte få fler mörka fläckar. De som du har kan man förhoppningsvis ta bort med IPL (intensivt pulserande ljus).

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst ställa frågor till vår expert Stina Auer, legitimerad sjuksköterska på Ellipseklinikken:Ställ din fråga till Stina Auer här!

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

[email protected]

2009-09-01 15:44:00

Publicerad: 1 september 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp