Susanne fettsög sin haka

– Äntligen har jag fixat hakan, något jag längtat efter sedan tonåren. Ju mer du vet desto lättare är det att bestämma sig, berättar 29-åriga Susanne.

En fettsugning under hakan är ett relativt enkelt ingrepp. Det tar runt en timma att göra och du kan lämna kliniken efteråt. Vi har pratat med en snart 30-årig kvinna som gjort ett ingrepp för bara två veckor sedan. Kvinnan som vi kan kalla för Susanne hade länge funderat på att ta bort fettet som hon hade under hakan.

-Det är något jag velat göra sedan tonåren och jag är verkligen jättenöjd med resultatet. Det är en markant skillnad mot tidigare. Även om det inte läkt riktigt klart ännu, säger Susanne.

Det slutgiltiga resultatet tar ytterligare ett par veckor. Susanne berättar att hon aldrig varit överviktig och att hon annars alltid tyckt att hon ser bra ut. Förutom då den där retliga dubbelhakan. Anledningen till denna fettansamlig behöver inte heller vara att man äter fel eller för mycket. Orsaken är ofta ärftlig.

-Så fort läkaren såg mig första gången frågade han just vem eller vilka i familjen som hade samma haka, säger Susanne.

Ingreppet sker under lokalbedövning och efter det måste man bära ett stödbandage under minst en vecka, dygnet runt. Sedan måste man ha det på nätterna minst en vecka till. För att det ska läka ihop på rätt sätt. Det är också här de flesta slarvar.

-Många tycker det kan vara lite jobbigt med bandaget för man ser lite ut som en mumie. Så de tycker att allt ser okej ut och går utan. Men glömmer man bandaget kan man få fula skinnflikar som man sedan måste ta bort, förklarar Susanne.

Efteråt har man också lite värk, men hon har aldrig behövt ta några smärtstillande tabletter.

-Det känns mest som en rejäl träningsvärk. Men det blir bättre för varje dag som går.

Susanne hade läst på ordentligt om fettsugning innan hon lade in sig för operation. Hon kollade till och med om läkaren hade haft några anmärkningar. Dessutom hörde hon sig för på flera kliniker innan hon bestämde sig.

Susanne är ett fingerat namn och personen på bilden ovan har inget med artikeln att göra.

Bildspel: Susanne fettsög sin haka

Bildspel: Susanne fettsög sin haka

2007-11-29 17:35:00

Publicerad: 29 november 2007

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige