Lär dig mer om parfymer

improveme.se

Har du egentligen koll på vad parfymen du applicerar dagligen består av? Vad är det för skillnad på toppnoter och basnoter? Snackar vi parfym då eftersom det mer låter som ett musikarrangemang? Vi har tagit reda på fakta – allt du vill veta om parfymen på hyllan.

En del människor har för vana att gnugga handlederna mot varandra när man applicerat parfymen. Det ska man INTE göra. Då bryts nämligen doftmolekylerna och parfymens doft kan ändras. Parfym ska appliceras bakom örat och i nacken samt eventuellt på handlederna där huden är tunn och pulsen slår extra tydligt. -Undvik att spraya ner hela bröstet, dels blir det för starkt för andra, plus att du själv kommer känna doften så mycket att du blir van vid den och inte kommer märka den. En del gör då misstaget att spraya på sig ännu mer, eftersom de tror det är parfymen som inte luktar när det i själva verket är ens egen näsa som blivit bedövad, säger Daniela Minadeo som jobbar på parfymavdelningen på Åhléns city.

Parfymer kan ibland beskrivas som om de har tre stämmor, vilka sammantagna bildar parfymens ackord och dess harmoni. Därför brukar dessa tre stadier av dofter kallas för noter.
Toppnoter -den första doften man känner.
Hjärtnoter -doften som kommer fram efter ungefär en timme.
Basnoter -doften som stannar kvar.

Några parfymer kan innehålla upp till 80 ingredienser. En dyrare parfym är oftast renare och har färre ingredienser och det är en av anledningarna till att de kostar mer. Det svenska, exklusiva parfymmärket Byredos parfymer innehåller till exempel 13-15 ingredienser.
Två av de mer ovanligare inslagen i parfym är dessa två:
Oud- en slags kåda. Dessa dofter är träiga, mustiga och rökiga. Tom Ford har en hel kollektion Oud-dofter. Även Byredo har parfymer som innehåller oud.
Amber översätts ibland felaktigt som bärnsten. Parfymer innehåller inte bärnsten. Amber är helt enkelt valkräk. Valarna spyr upp detta och det har länge varit en del av parfymindustrin men numera är de flesta animaliska tillsatserna ersatta av syntetiska diton.

Hårparfymer då? De innehåller mindre alkohol är vanliga parfymer och är inte lika koncentrerade. Förutom detta har man även tillsatt vårande ämnen samt silikondroppar i de flesta hårparfymer.

Parfymer doftar olika på olika personer. Detta beror främst på om du är basisk eller sur. Parfym gör sig bäst på en basisk hud. Det sura kan påverkas av kost samt till exempel kaffe och cigaretter. Så om du vill dofta ditt allra bästa på nästa dejt -fimpa ciggen, hoppa över kaffet och ät basisk mat så som frukt och grönsaker.

Blommiga, kryddiga, orientaliska...välj en parfym du gillar och som passar din personlighet.

Blommiga, kryddiga, orientaliska…välj en parfym du gillar och som passar din personlighet.

Tom Ford har en hel kollektion av oud-dofter. Speciella men goda.

Tom Ford har en hel kollektion av oud-dofter. Speciella men goda.

louise.flinck@improveme.se

2015-03-13 12:15:00


Text:
Publicerad: 13 mars, 2015